Eveniment

Război în Ucraina 7 iunie 2022

Război în Ucraina 7 iunie 2022
08.06.2022, 00:06 90

Oraşul Mariupol se confruntă cu nou pericol: un posibil focar de holeră

În Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei aflat acum sub ocupaţie rusă, apărut temeri legate de deteriorarea condiţiilor sanitare: ape uzate care se infiltrează în apa potabilă şi temeri cu privire la un focar de holeră. Unul dintre oficialii oraşului a declarat că ruşii care controlează acum Mariupol se gândesc să impună o carantină în oraş. „Se vorbeşte despre carantină“, a declarat consilierul primarului Petro Andriuschenko, citat de CNN.

 

Preşedintele Zelenski reacţionează la comentariile lui Emmanuel Macron: „Nu vom umili pe nimeni“

Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a criticat afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre cum „nu trebuie să umilim Rusia” în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina.

Cum putem ajunge la o încetare a focului pe teritoriul Ucrainei fără a asculta poziţia ţării şi fără a asculta poziţia liderului acestei ţări? Acest lucru este foarte, foarte surprinzător. Nu vom umili pe nimeni. Vom răspunde cu „aceeaşi monedă”, a declarat Zelenski în cadrul unui interviu, citat de CNN.

 

Ministrul de externe al Marii Britanii spune că se pregătesc mai multe sancţiuni împotriva Rusiei

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că Marea Britanie nu va da înapoi în sprijinul său pentru Ucraina şi că mai multe sancţiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire, potrivit CNN. „Marea Britanie nu va da înapoi în sprijinul său, cu noi sancţiuni în curs şi a cu eforturi continue împreună cu aliaţii globali pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască în viitor”, a transmis Ministerul de Externe al Marii Britanii.

 

Ruşii susţin că traficul feroviar şi alimentarea cu apă pe canal în Crimeea au fost reluate

Rusia a creat condiţiile necesare pentru reluarea traficului feroviar între Rusia, Donbas şi Crimeea, a declarat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. „Am început să livrăm mărfuri către Mariupol, Berdyansk şi Herson”, a spus el, citat de CNN. Shoigu a mai spus că alimentarea cu apă pe Canalul Crimeei de Nord a fost „reluată”. După ce Rusia a anexat Crimeea în mod ilegal în 2014, Ucraina a blocat canalul, întrerupând alimentarea cu apă a Crimeei ocupată de ruşi.

 

Rusia este criticată de ONU pentru că a acutizat criza alimentară globală

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Kremlinul că foloseşte proviziile de alimente ca o armă împotriva ţărilor în curs de dezvoltare, că ţine ostatice milioane de tone de cereale ucrainene şi că blochează porturile Ucrainei. „Consecinţele dramatice ale războiului Rusiei se răspândesc pe tot globul. Şi acest lucru duce la creşterea preţurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie şi destabilizând regiuni întregi. Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară, doar Rusia”, a spus Michel în discursul său la sediul ONU din New York, conform CNN.

 

Armata ucraineană raportează lupte grele la Severodoneţk

Luptele intense pentru controlul oraşului Severodoneţk din estul Ucrainei au continuat marţi, iar Rusia a utilizat artilerie, avioane şi elicoptere în zonă, potrivit Forţelor Armate ale Ucrainei, citate de CNN.

Două persoane au fost rănite după ce forţele ruse au bombardat un colegiu minier din Lisiceansk, care se află pe un teren strategic înalt peste râul Siverskyi Doneţ de la Severodoneţk, spune Serghi Haidai, şeful Administraţiei Militare a Regiunii Lugansk.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO