Eveniment

Reacţii la referendumul Greciei: "Este un şoc", "strică tot ce au creat liderii europeni", "tocmai acum s-au gândit să organizeze al doilea referendum din istorie"

Reacţii la referendumul Greciei: "Este un şoc", "strică tot ce au creat liderii europeni", "tocmai acum s-au gândit să organizeze al doilea referendum din istorie"

Foto: AFP

Autor: Alexandru Matei

01.11.2011, 14:26 2750

Primul-ministru elen George Papandreou a anunţat în mod neaşteptat că va organiza un referendum cu privire la noul bailout al ţării, o decizie care ar putea duce la alegeri anticipate dacă cetăţenii sătui de austeritate vor respinge ideea ca ţara lor să primească din nou bani de la UE şi FMI.

Agenţia de presă Thomson Reuters a strâns o serie de reacţii ale analiştilor din întreaga lume cu privire la această decizie.

Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel

Este greu de prezis ce se va întâmpla dacă grecii vor respinge referendumul. Va fi destul de greu pentru Uniunea Europeană şi pentru zona euro, dar cu mult mai greu pentru Grecia. În cazul unui vot negativ, Grecia va declara imediat falimentul şi nu mai văd ţara rămânând în zona euro.

Kathy Lien, director în cadrul GFT Forex

Grecilor le place să facă probleme, iar acest lucru va avea impact asupra apetitului pentru risc. Ar fi trebui să ia banii, dar în schimb ei vor organiza primul referendum de după 1974 şi al doilea din istorie. Decizia va readuce volatilitatea şi nesiguranţa pe pieţe şi vor şterge cu buretele toate eforturile făcute de Europa.

Costas Panagopoulos, Alco

Dacă răspunsul la referendum va fi "nu", atunci Papandreou va fi nevoit să demisioneze. Ce se va întâmpla în acest timp cu deciziile luate de liderii europeni săptămâna trecută? Nu pot înţelege ce vrea premierul să facă.

Howard Wheeldon, analist, Boston Consulting Group

Dacă va fi referendum putem trage de pe acum concluzia că grecii nu vor mai accepta măsuri de austeritate. Am mai putea trage concluzia că acest castel de cărţi se va prăbuşi.

Nikos Alivizator, avocat din Atena

Este un şoc politic. Pur şi simplu guvernul ridică responsabilitatea de pe umerii săi, acolo unde ar trebui de fapt să fie. Referendumul din ianuarie va fi un dezastru, este absurd. Toată Europa va fi nevoită să aştepte după Grecia, iar Grecia va fi izolată.

Alberto Bernal, analist, Bulltick Capital Markets

Cred că există şanse mari ca referendumul să treacă. Nu mă aştept să pice pentru că populaţia înţelege că trebuie să existe ajustări ale cheltuielilor pentru ca Grecia să rămână în zona euro. Aceasta este o mişcare politică pentru că Papandreou vrea mai multă susţinere din partea sindicatelor. În plus, mare parte din populaţiei Greciei este educată, iar acest ar trebui să îl ajute pe Papandreou.

David Lea, Control Risks

Totul ţine de modul în care va fi pusă întrebarea. Dacă aceasta va fi formulată într-un mod asemănător cu <<Vreţi să deviaţi de la calea cea bună a austerităţii şi a susţinerii financiare şi astfel să cauzaţi un default şi să trăiţi în sărăcie pentru zeci de ani? Sau nu?>>

Luz Padilla, manager de fond la Doubleline

Pachetul stabilit de liderii europeni a fost creat pentru a evita un default necontrolat. În ciuda tuturor eforturilor făcute de ei, aceşti oameni au reuşit să strice totul dintr-o singură mişcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO