Eveniment

Scandalul spionului ia amploare. Rusia ameninţă România

Diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj şi expulzat

Diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj şi expulzat

19.08.2010, 23:54 534

Rusia ameninţă România că va suferi "toate consecinţele",inclusiv economice, în urma expulzării de către autorităţile românea unui diplomat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, replicăla expulzarea de către autorităţile federale a unui diplomat alAmbasadei României de la Moscova, acuzat de FSB (principalulserviciul secret rus) de spionaj. Rusia se pregăteşte să maiexpulzeze încă un diplomat român, în replică la expulzareadiplomatului său.

O dispută diplomatică de o asemenea anvergură între Rusia şi oaltă ţară nu a mai avut loc din 2006 când între Londra şi Moscova aizbuncit o polemică vehementă, cu acuzaţii reciproce, ca urmare aotrăvirii, pe teritoriul britanic, a fostului ofiter KGB AlexanderLitvinenko.

Limbajul folosit de diplomaţia rusă la adresa României esteneobişnuit de dur. MAE rus susţine că România învenineazăintenţionat relaţiile dintre cele două ţări, că denotă "lipsă debun-simţ" şi va suferi "consecinţele", în vreme ce preşedinteleComisiei de politică externă a Dumei de Stat, Konstantin Kosaciov,spune că, dacă partea rusă îşi va dovedi dreptatea, consecinţeleasupra României nu vor fi doar politice, ci şi economice.

Dar ce "sancţiuni" poţi aplica unei ţări în care exporţi demiliarde de euro, anual, şi imporţi de câteva sute de milioane?Care este miza unui, până la urmă, "fapt divers" de presupusspionaj, de România, ignonată total de presa rusă, ani şi ani, ţineacum prima pagină a ziarelor din Federaţia Rusă?

România a expulzat marţi un diplomat rus, în replică laexpulzarea de către Federaţia Rusă, luni, a diplomatului român dela ambasada de la Moscova, Gabriel Grecu, acuzat de ServiciulFederal de Securitate (FSB) că ar fi încercat să strângă informaţiimilitare secrete despre Transnistria şi Moldova. Lucrurile sunttotal neclare, autorităţile ruse sugerând ba că diplomatul ar fispionat în favoarea NATO, ba în favoarea României, el fiind unpresupus agent al Serviciului Român de Informaţii Externe.

Într-un mod total neobişnuit în astfel de situaţii, însărcinatulcu afaceri al României la Moscova a fost convocat la Ministerul rusal Afacerilor Externe unde i s-a înmânat o notă de protest.Miercuri seară MAE rus a revenit cu un comunicat sarcastic, în caresusţine că partea română va suferi toate consecinţele, ca urmare aexpluzării diplomatului rus. Relaţiile dintre Bucureşti şi Moscovasunt reci de ani de zile, dar niciodată Rusia nu a vorbit atât devehement despre "atitudine neprietenească" în relaţiile cuRomânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO