Eveniment

Toamnă sufocantă pentru premierul Boc. Parlamentarii PDL vor să cadă capete în rândul miniştrilor. Vlădescu, din nou în capul listei

Toamnă sufocantă pentru premierul Boc. Parlamentarii PDL vor să cadă capete în rândul miniştrilor. Vlădescu, din nou în capul listei
17.08.2010, 23:49 16

În PDL reîncep să circule zvonurile despre o remaniere rapidă aGuvernului. Ca şi în urmă cu câteva luni, numele ministruluifinanţelor, Sebastian Vlădescu - care a ajuns în Guvern caindependent, dar este susţinut de preşedintele Băsescu - este încapul listei. Premierul Emil Boc a fost somat, din nou, de maimulţi deputaţi PDL, în noaptea de luni spre marţi, să nu mai amâneremanierea pentru a nu scufunda de tot partidul.

Vremurile viitoare se anunţă tulburi - Guvernul nu se mai poatebaza în Parlament decât pe o majoritate sigură de şase-şaptevoturi, parlamentari PDL cu o oarecare notorietate "mârâie" din ceîn ce mai tare împotriva Executivului care le-a scufundat partidulla 15%, o nouă moţiune de cenzură bate la uşă, scânteia socială sepoate aprinde pe măsură ce buzunarele se golesc, iar rândurileşomerilor se îngroaşă. Guvernul este legat de mâini şi de picioare:trebuie să continue cu orice preţ concedierile în administraţie,trebuie să taie cu orice preţ din costuri, trebuie să facăimposibilul ca opoziţia să nu-i pice ordonanţa prin care TVA a fostmajorată de la 19 la 24% pentru a nu arunca în aer acordul cu FMIşi trebuie să convingă Parlamentul să-i voteze legi importanteprecum un nou cod al muncii care ar face mai uşoară concedierea, onouă lege a patronatelor sau "codul social".

Premierul Boc a ţinut, în noaptea de luni spre marţi, miniştriişi staff-ul PDL într-o şedinţă de şase ore, până la 1.30, şiîmpreună au făcut o analiză a guvernării.

În condiţiile în care voci cu oarecare audienţă din cadrulpartidului de guvernământ cer o remaniere guvernamentală sau chiarschimbarea primului-ministru, şeful guvernului se vede strâns cuuşa, de câteva săptămâni, de propriul partid într-o perioadă cum nuse poate mai complicată.

Pentru că, aşa cum spune Sever Voinescu, un apropiat alpreşedintelui Traian Băsescu acum deputat PDL şi unul dintrecriticii premierului, măsurile anticriză nu pot avea succes cu unguvern în care nimeni nu mai crede.

În faţa criticilor din propriul partid, premierul şi, totodatăşef al PDL, a instituit luni seară "momentul zero", după cum spune.Adică, cine mai critică de acum înainte partidul la televizor vasuferi consecinţele. Premierul şi-a luat inima în dinţi după oieşire a lui Traian Băsescu care a spus că nume precum CristianPreda (europarlamentar), Sever Voinescu (deputat) sau Radu F.Alexandru (senator), cu toţii cunoscuţi ca apropiaţi aipreşedintelui, nu s-ar mai fi aflat în partid, dacă el l-ar ficondus. Numai că nu doar cei trei enumeraţi mai sus criticăGuvernul, ci şi un alt nume greu precum vicepreşedintele CezarPreda, în vreme ce Sulfina Barbu, deputat, fost ministru, susţinecă în PDL-ul condus de Boc este nevoie de o conducere interimară: "Nu cred că putem vorbi foarte eficient despre actuala conducere,dar actualul Birou Permanent Naţional (conducerea PDL - n.n.) estespectator la o scădere în încredere a partidului, ajuns undeva la15%".

Cât îl va ajuta pe Emil Boc instituirea legii tăcerii înpartid?

Analistul Stelian Tănase opinează că acest conflict din PDL nuse va stinge, dimpotrivă, se va acutiza pe măsură ce criza se vaadânci şi crede că Băsescu a jucat la două capete atunci când asusţinut că i-ar fi dat afară pe cei care au criticat PDL.

"În PDL sunt două tabere, cea a noilor veniţi care se ascund înspatele Elenei Udrea, sprijinită de Băsescu, şi cea a vechii gărzi- Blaga-Videanu-Berceanu - care nu vor putea fi înlăturaţi nici laremaniere", crede Tănase.

Însă o remaniere va fi făcută, opinează analistul, iarsacrificaţii vor fi alţii precum ministrul muncii Mihai Şeitan sauSebastian Vlădescu.
Guvernul a scăpat de moţiunea de cenzură în vară la o diferenţă dedoar opt voturi. Acum nu mai are nici aceste opt voturi, pentru căun deputat PD-L a decedat, iar un altul a dezertat la PSD.Remanierea anunţată după moţiunea de cenzură din vară a fostamânată pentru toamnă - 1 septembrie fiind termenul anunţat depreşedintele Traian Băsescu pentru evaluarea activităţiiminiştrilor. La acest fatidic 1 septembrie, miniştrii trebuie sădea socoteală despre cum au restructurat personalul şi cheltuieliledin instituţiile pe care le conduc. Remanierea va fi făcută pentrucă, altfel, Guvernul riscă să piardă şi din sprijinul propriilorparlamentari, spun analiştii.

Cine îi poate învinge pe Blaga, Videanu,Berceanu?

Cu mai multă vreme în urmă, într-o emisiune televizată, AdrieanVideanu a fost întrebat câtă vreme mai rămâne în politică,răspunsul fiind scurt: "Atât timp cât vreau eu!".

Luni, întrebat de ziarişti dacă va fi remaniat, Videanu aafirmat: "Vedeţi-vă măi de treabă". Analiştii cred că este greu catripleta Blaga-Videanu-Berceanu să fie îndepărtată, chiar dacăaceasta ar fi voinţa lui Băsescu, pentru că ea conduce, practic,PDL şi are o puternică susţinere în filialele cu care a câştigatatâtea campanii electorale.

Ce vrea Elena Udrea?

Luni, Elena Udrea (fostă consilieră a lui Traian Băsescu) spuneacă premierul Emil Boc a avut o reacţie prea moale pentru că nu l-asancţionat pe eurodeputatul PDL Cristian Preda (şi el fostconsilier al preşedintelui), care îi ceruse demisia. Cu douăsăptămâni în urmă, când Preda făcea aceste declaraţii, Udrea eraînsă alături de acesta şi zâmbea la spusele lui. Analiştii cred căElena Udrea, susţinută de Băsescu, este cea care "binecuvântează"atacurile noilor veniţi în partid împotriva vechii gărzi. Nuîntâmplător ea a fost împinsă în fruntea organizaţiei Bucureşti(este un fel de Marian Vanghelie al PSD) - cea care va trimite laviitorul congres al PDL cel mai mare număr de delegaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO