Eveniment

Trebuie Guvernul să vândă companiile de stat pentru a putea rambursa împrumutul de la FMI?

Trebuie Guvernul să vândă companiile de stat pentru a putea rambursa împrumutul de la FMI?

Autor: Claudia Medrega

24.01.2011, 23:58 43

Recent, Grzegorz Konieczny, directorul general al FranklinTempleton şi managerul de portofoliu al FP, a declarat că Guvernultrebuie să vândă din activele deţinute pentru a putea returnaîmprumutul de la FMI, potrivit Reuters.

El a spus că Fondul Proprietatea (FP) estimează că Guvernul arputea obţine, în următorii doi ani, aproape 1,5 mld. euro dinvânzarea de acţiuni ale unor companii de stat.

Până acum autorităţile au plătit doar dobânzi aferenteîmprumutului record de aproape 20 mld. euro semnat cu FMI, ComisiaEuropeană şi Banca Mondială în urmă cu aproape doi ani.

Prima plată a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere(DST), ceea ce reprezintă peste 600 mil. euro la cotaţia dinprezent a DST.

"Rambursarea împrumutului se face în tranşe. Nu există opresiune mare. În niciun caz nu se poate pune problema că Guvernulnu poate să ramburseze împrumutul dacă nu vinde pachete dincompaniile de stat. Vânzarea este o soluţie care poate să fie luatăîn considerare. A fost anunţată deja intenţia Guvernului de a vindepe bursă pachete de acţiuni. Nu este un lucru neaşteptat. Însă nucred că Guvernul este obligat, nu trebuie să facă acest lucrupentru că este presat de rambursarea împrumutului", a declaratanalistul Aurelian Dochia.

Autorităţile române se confruntă cu o datorie publică încreştere rapidă de la o lună la alta, iar în acest an trebuie săajusteze semnificativ deficitul bugetar la 4,4% din PIB, de lanivelul de 6,8% din PIB ţintit în 2010, pentru ca în 2012dezechilibrul fiscal să fie diminuat la 3% din PIB. Dochia amenţionat că strategia de vânzare pe bursă este foarte bună avândîn vedere că pe lângă banii care pot să ajungă la buget, se poaterealiza o îmbunătăţire a activităţii în unele sectoare cheie aleeconomiei, cum ar fi cel energetic.

"Listarea la bursă are efecte favorabile în privinţaperformanţelor companiilor, în condiţiile în care totul estetransparent şi există presiuni asupra managementului societăţilor.Direcţia în care vrea să meargă Guvernul este bună. Există rezerveca firmele de stat să meargă mai bine."

În acest an România va plăti FMI dobânzi în valoare de 266milioane DST (circa 300 mil. euro) pentru tranşele primite până lafinele lunii decembrie, similar cu suma achitată până acum, iarprima rată din 2011, de circa 78 milioane euro, este programatăpentru 1 februarie.

România plăteşte FMI o dobândă anuală de 3,5%, calculată lasoldul tragerilor efectuate până la data respectivă şinerambursat.

Din împrumutul de la FMI, de circa 13 mld. euro, la buget auajuns doar aproximativ 2 mld. euro. În schimb banii de la ComisiaEuropeană, de circa 5 mld. de euro, sunt direcţionaţi cătreFinanţe.

Dochia a amintit că cea mai mare parte a împrumutului serambursează din rezerva valutară a BNR, nu de la buget, astfel cănu există o constrângere dată de rambursarea împrumutului. Lasfârşitul anului trecut rezerva valutară a ajuns la 32,4 mld. euro.

"Este preferabil ca rezerva valutară a BNR să rămână la un nivelridicat în perioada următoare, având în vedere incertitudinilepieţelor financiare."

Ce vrea statul să vândă

Statul vrea să vândă în acest an pe Bursă acţiuni de peste unmiliard de euro. Ministerul Economiei îşi propune să plaseze 15%din Transelectrica în iunie, 15% din Transgaz în septembrie, iaroferta publică iniţială (IPO) pentru 15% din Romgaz ar putea avealoc în decembrie. Statul mai pregăteşte şi vânzarea a 9,84% dinacţiunile OMV Petrom, fără a preciza încă momentul ofertei.

Vânzarea celor patru pachete de acţiuni ar putea aduceMinisterului Economiei peste un miliard de euro, luând în calculpreţurile la care se tranzacţionează pe Bursă Transgaz,Transelectrica şi Petrom şi evaluările analiştilor pentru Romgaz,companie aflată în portofoliul Fondului Proprietatea. Calendarulofertelor publice se regăseşte într-un document al Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO