Eveniment

Un român suspect de evaziune a avut în 2010 cele mai mari venituri din Ruse - Bulgaria

Foto Shutterstock

Un român suspect de evaziune a avut în 2010 cele mai mari venituri din Ruse - Bulgaria

Autor: Marius Oncu

21.06.2011, 00:06 1416

Un cetăţean român a fost anul trecut persoana cu cele mai marivenituri, de 3,12 milioane de leva (1,6 milioane de euro), dinoraşul Ruse din Bulgaria, însă acesta este suspectat de evaziunefiscală, întrucât nu a plătit taxe de 187.000 de leva (95.600euro).

Românul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de AutoritateaNaţională pentru Venituri, pare să fi fost atras în Bulgaria detaxele mai mici, potrivit Novinite.

Există, însă, posibilitatea ca acesta să fie un evazionist,deoarece a depus o declaraţie de impozit, dar nu a plătit taxerestante de 187.000 de leva. Veniturile au fost obţinute dindrepturi de autor şi din consultanţă, notează Novinite.

Guvernul de la Sofia s-a lăudat în ultima perioadă că un numărmare de companii din România se mută în Bulgaria atrase de taxelemai scăzute.

Impozitul pe profit în România este de 16%, ca şi impozitul pedividende, în timp ce în Bulgaria profitul este impozitat cu 10% şidividendele cu 5%.

Bulgaria are cea mai scăzută taxă pe profit şi cele mai redusecontribuţii sociale din UE, potrivit Novinite.

România are în continuare unul dintre cele mai ieftine costuricu forţa de muncă din Europa, însă adesea investitorii străini suntnemulţumiţi deoarece cheltuielile aferente unui salariu pot ajungela circa jumătate din câştigul brut încasat de salariat, dacă se iaîn considerare şi impozitul pe venit, pe lângă contribuţiilesociale suportate de angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO