Eveniment

Unde sunt preţurile apartamentelor la jumătate faţă de Bucureşti

Unde sunt preţurile apartamentelor la jumătate faţă de Bucureşti
08.08.2010, 23:50 41

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din ora­şe­leReşiţa, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Bistriţa şi Ale­xandria sunt lajumătate faţă de cele din Bucureşti, reiese din studiul semestrialal companiei de evaluare Darian, care a analizat piaţa imobiliarădin aproape 30 de oraşe din ţară. În oraşele menţionate preţurileapartamentelor cu trei ca­mere sunt cuprinse între 492 euro/metrulpătrat de supra­faţă utilă, în Reşiţa, respectiv 618 euro/mp înAlexandria, în timp ce media pe Bucu­reşti a fost în primajumă­tate a acestui an de 1.213 euro/mp, în scădere cu 5%, potrivitaceleiaşi surse.

În judeţele în care se află aceste oraşe numărulcom­paniilor mari este ex­trem de redus, motiv pen­tru caresalariile sunt mai mici, iar rata şomajului este mai ridicată înaceste zone. Spre exemplu, în ju­deţul Teleorman (Alexan­dria) nuse află nicio firmă cu o cifră de afaceri mai mare de 80 demilioane de euro în 2009, în timp ce în Caraş-Severin (Reşiţa)singura firmă ce depăşeşte acest nivel al veniturilor este ArtimaRetail, controlată de grupul Carrefour, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului. În aceste condiţii, salariile medii sunt cucirca 40% mai mici decât în Bucureşti - circa 1.000 de lei înTeleorman şi Caraş Severin faţă de 1.800 de lei în Bucureşti -potrivit datelor de la Comisia Naţională de Prognoză, în timp cerata şomajului este de 10-12%, faţă de 2,6% în Bucureşti.

Oraşele care au cele mai scumpe apartamente vechi cu trei camere,după Bucureşti, sunt Ploieşti (1.071 euro/mp), Cluj-Napoca (993euro/mp) şi Constanţa (938 euro/mp) - oraşe cu circa 300.000 delocuitori fiecare şi cu investiţii străine care au antrenat larândul lor piaţa imobiliară. Potrivit Darian, în toate zonele ţăriipreţurile aparta­men­telor cu trei camere au continuat să scadă înprima jumătate a acestui an, excepţie făcând Piteşti, Craiova şiBraşov, unde s-a constatat o stagnare. Cele mai mari scăderi depreţuri au fost înregistrate în Arad (-8%), Râmnicu Vâlcea (-10%)şi Timişoara (-7%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO