Eveniment

Victor Ponta câştigă puncte în disputele din interiorul PSD

Victor Ponta câştigă puncte în disputele din interiorul PSD
16.08.2010, 23:50 20

Victor Ponta încearcă să-şi fortifice poziţia în fruntea PSD şiîl ameninţă pe al doilea om în stat, preşedintele Senatului, MirceaGeoană, fost lider al social-democraţilor, că va fi exclus dinpartid, dacă mai face declaraţii care nu i-au fost aprobate.

Conducerea PSD a stabilit ieri ca, vreme de şase luni, MirceaGeoană să nu mai aibă poziţii publice faţă de direcţiile spre carese îndreaptă PSD. Altminteri, după cum afirmă Ponta, el va trebuisă părăsească partidul. Ponta, care a ajuns în fruntea PSDînlocuindu-l pe Geoană, a primit ieri sprijinul deschis al luiAdrian Năstase, care contribuise decisiv la instalarea sa înfruntea partidului la ultimul congres din iarnă.

De unde pleacă războiul deschis între fostul şi actualul lideral principalului partid de opoziţie din România? De la însăşidirecţia strategică pe care ar urma să o aibă, în viitor, PSD, darşi de la ambiţiile lui Ponta. Mircea Geoană a susţinut, de-a lungulvremii, că PSD trebuie să intre la guvernare alături de liberali,după ce Guvernul Boc va fi înlăturat. Victor Ponta a anunţat deja omoţiune de cenzură, dar crede că ea trebuie să conducă la un guvernde tranziţie care să organizeze anticipatele. Abia după alegeri PSDva intra la guvernare, singur dacă se poate, susţine Ponta.

După eşecul proiectului Johannis care ar fi trebuit să însemne oguvernare comună PSD şi PNL, liderii celor două partide, VictorPonta şi Crin Antonescu, au început un război de uzură, având omiză importantă: cine este adevăratul lider al opoziţiei.

Sigur, aceste lucruri nu sunt spuse public, dar o guvernarecomună ar fi trebuit să le lămurească - şi nici Ponta, niciAntonescu nu sunt dispuşi să cedeze.

Ponta i-a reproşat dur lui Geoană, zilele trecute, că a pierdutpreşedinţia trimiţând, odată cu acest eşec, PSD în opoziţie.Replica lui Geoană a fost la fel de acidă, iar disputa a ajuns săfie tranşată ieri în Biroul Permanent al partidului (for restrânsde conducere), unde Ponta a obţinut ca şeful Senatului să nu maiexprime, vreme de şase luni, poziţii publice faţă de acţiunile PSD."Dacă domnul Geoană va face în continuare declaraţii publice vizavide decizia şi poziţiile PSD, va pleca din PSD", a susţinut ieriPonta.

Totuşi, PSD nu va face demersuri pentru schimbarea lui Geoanădin fruntea Senatului, chiar dacă nu va mai fi membru de partid, aadăugat el, cu gândul, probabil, la ce s-a întâmplat în 2005.

În 2005, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, AdrianNăstase (fost premier, fost preşedinte al PSD) a fost schimbat dinaceastă funcţie, între altele, în urma unui conflict cu Geoană,care era şeful PSD. Dar PSD nu şi-a putut conserva această funcţie,care a ajuns la liberalul Bogdan Olteanu, întrucât PNL era atunciîn alianţă cu PD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO