Eveniment

Vineri, 13 mai, ora 10.00. INS anunţă dacă am ieşit sau nu din recesiune

Autor: Cristian Hostiuc

03.04.2011, 23:43 25

Institutul Naţional de Statistică(INS) va anunţa public vineridimineaţa, pe 13 mai, ce ce a făcut economia (Produsul Intern Brut- PIB) în trimestrul I, iar în cazul în care rezultatul va fipozitiv comparativ cu trimestrul 4 2010, România poate declaraoficial că a ieşit din recesiune.

Conform procedurii, datele se transmit în dimineaţa zilei, cuembargou orar, devenind publice începând cu ora 10.00. Întrucâtprocedura de estimare a PIB (semnal) pe trimestrul I nu permitefinalizarea calculelor înainte de 13 mai, orice fel de informaţiide această natură precedând această dată nu au caracter oficial, nusunt şi nu pot fi atribuite INS, a precizat Statistica.

Deşi analizele sunt mai complicate, acceptarea oficială este căla două trimestre consecutive de creştere, economia iese dinrecesiune. În trimestrul IV din 2010 faţă de trimestrul III,creşterea a fost de 0,1%. Dacă această creştere de 0,1% nu va firevizuită în sens negativ atunci când vin datele finale şi dacă întrimestrul I 2011 economia va fi pe plus, atunci se pune punct uneiperioade de aproape doi ani în care România a scăzut continuupierzând peste 13 miliarde de euro din PIB şi a adus în insolvenţăpeste 20.000 de firme cu afaceri de 11 miliarde de euro.

Rezultatul PIB-ului de 13 mai este mai aşteptat ca niciodată deguvernanţi, bancheri, analişti, manageri, FMI - care îşi punsperanţa că economia va reintra pe creştere şi că vor putea săvândă această ştire pozitivă unei populaţii extrem de nervoase,debusolate şi plină de datorii faţă de tot ce s-a întâmplat înultimii doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO