Fondul Proprietatea

2014 - al treilea deadline pentru listarea pe Bursă a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea. Se va ţine statul de cuvânt?

Autor: Roxana Pricop

23.05.2011, 23:52 823

Un proiect legislativ, aflat în formă finală spre aprobare laCamera Deputaţilor, prelungeşte până pe 31 decembrie 2014 termenullimită până la care statul trebuie să privatizeze prin Bursăpachete de cel puţin 5% din companiile la care împarteacţionariatul cu Fondul Proprietatea (FP). Termenul iniţial, 31decembrie 2008, a fost cu mult depăşit.

Prin legea 247/2005 care reglementează funcţionarea FonduluiProprietatea, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare laBursa de Valori Bucureşti a unor pachete de cel puţin 5% dinacţiunile companiilor care alcătuiesc portofoliul FonduluiProprietatea. Altfel spus, până pe 31 decembrie 2008, statultrebuia să vândă pe Bursă prin ofertă iniţială sau secundară celpuţin 5% din acţiunile pe care la deţine la Romgaz, Hidroelectrica,Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională AeroporturiBucureşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice.

Doar pentru companiile din portofoliul MinisteruluiTransporturilor au fost demarate procedurile de admitere latranzacţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciun pachetde acţiuni deţinut de stat la Compania Naţională Aeroporturi, laAdministraţia Porturilor Maritime sau a Canalelor Navigabile.

Mai mult, analiştii spun că tocmai din cauză că aceste companiidin portofoliul FP nu sunt listate la Bursă au făcut ca acţiunea FPsă se tranzacţioneze la un discount de peste 50% faţă de activulnet. Cu toate acestea, Franklin Templeton, administratorul FP şiunul dintre susţinătorii privatizărilor prin Bursă, nu a invocatprevederile legii 247/2005 pentru a grăbi listarea acestorcompanii.

Argumentul invocat de oficialii statului pentru nerespectareatermenului iniţial a fost că listarea pachetelor de acţiuni într-operioadă de criză ar leza interesele statului. Mai mult, deşi înformula iniţială a legii 247/2005 obligaţia de listare era valabilăşi pentru Loteria Naţională, CEC, Imprimeria Naţională, Romtelecom,aceste companii au fost scoase de pe listă, Fondul nemaiprimindparticipaţii la acestea. Cum primul termen a fost cu mult depăşit,statul încearcă să prelungească termenul printr-un proiect de lege(633/2010) care modifică legea 247/2005. În varianta aprobată deSenat în noiembrie anul trecut, senatorii propun ca noul termen săfie 31 decembrie 2012 motivând că este un "termen suficient deflexibil pentru ca (...) instituţiile publice implicate să poatădecide momentul apreciat drept cel mai favorabil".

În aprilie însă Comisiile buget finanţe şi juridică din cadrulCamerei Depu­taţilor au propus un nou termen: 31 decembrie 2014.Camera Deputa­ţilor este în acest caz forul decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO