Fondul Proprietatea

ASF votează din nou listarea secundară a Fondului Proprietatea prin titluri de interes

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital: Am reavizat pentru introducerea pe ordinea de zi a Consiliului regulamentul pentru listarea pe o piaţă secundară a fondurilor de investiţii prin intermediul titlurilor de interes.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital: Am reavizat pentru introducerea pe ordinea de zi a Consiliului regulamentul pentru listarea pe o piaţă secundară a fondurilor de investiţii prin intermediul titlurilor de interes.

Autor: Roxana Pricop

10.03.2015, 00:04 694

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va supune din nou la vot regulamentul privind listarea pe o piaţă dintr-un alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes, a fondurilor de investiţii, necesar listării secundare a Fondului Proprietatea (FP), după ce anul trecut un proiect similar nu a întrunit majoritatea de voturi în Consiliul autorităţii şi a fost astfel respins.

„Am reavizat pentru introducerea pe ordinea de zi a Consiliului regulamentul pentru listarea pe o piaţă secundară a fondurilor de investiţii prin intermediul titlurilor de interes. Cel mai probabil, regulamentul va intra în şedinţa Consiliul de miercurea viitoare“, a declarat pentru ZF Mircea Ursache, vicepre­şedintele ASF responsabil de piaţa de capital.

Recent, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, declara pentru ZF că preferă ca listarea secundară la bursa din Londra să aibă loc prin intermediul titlurilor de interes. Însă dacă ASF nu va emite un regulament consacrat acestor instrumente financiare, operaţiunea se va face prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), folosite şi în cazul listărilor duale ale Romgaz şi Electrica, potrivit managerului. Termenul estimat pentru listarea secundară a FP la Londra este aprilie-mai.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Diferenţa dintre titlurile de interes şi certificatele de depozit constă în faptul că, spre deosebire de GDR-uri, titlurile de interes (un fel de etichete ale acţiunilor) nu presupun taxe de conversie pentru deţinătorul care vrea să le transforme în acţiuni şi nici nu necesită un prospect pentru listare.

În prezent, o companie listată local poate emite GDR-uri pe o bursă secundară ca urmare a derulării unei oferte publice de vânzare, pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni obiect al ofertei, dar fără a depăşi o treime din numărul total de acţiuni. Listarea fondului la Londra va fi o procedură tehnică, nu se vor emite acţiuni noi şi nici nu va exista o ofertă secundară de acţiuni. Fondul se va lista pe un segment dedicat fondurilor de investiţii – specialist fund market.

Managerul FP cere însă acordul acţionarilor ca cel de-al şaselea program de răscumpărări, ce va consta în achiziţia unui număr maxim de 891,7 milioane de acţiuni (7,3% din capital), să se poată derula în premieră şi pe bursa de la Londra.

Acţiunile FP se tranzacţionează la un preţ de 0,87 lei/titlu, oferind un discount de circa 27% faţă de activul net. Scopul listării secundare este reducerea discount-ului prin accesarea de noi investitori.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlată de fondul american de hedging Elliott Associates. La sfârşitul lunii februarie, Manchester Securities controla 15,86% din acţiunile FP, în timp ce participaţii totalizând 20% se află în posesia unor investitori persoane fizice înregistrate în România, iar 11% la investitori persoane juridice locale (SIF-uri, fonduri de pensii, fonduri mutuale).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO