Fondul Proprietatea

FP nu a reuşit să pună Bursa pe hartă: La o lună de la listare, tranzacţiile au revenit la 3 mil. euro

FP nu a reuşit să pună Bursa pe hartă: La o lună de la listare, tranzacţiile au revenit la 3 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

22.02.2011, 23:54 68

Efectul listării Fondului Proprietatea (FP), aşteptată de toatălumea ca o soluţie miraculoasă pentru revenirea bursei de laBucureşti, s-a risipit după o lună, iar piaţa a revenit laevoluţiile anterioare, cu lichiditate extrem de redusă, dar şi cuscăderi pe principalele acţiuni.

Acţiunile FP nu au făcut excepţie, înregistrând corecţiisemnificative, spre nemulţumirea miilor de acţionari, atât foştiproprietari care au primit acţiunile ca despăgubire, cât şispeculatori, care se aşteptau la o evoluţie pozitivă şi la un preţcât mai mare. Săptămâna trecută, preţul acţiunilor FP a coborât subnivelul de 0,58 lei, fiind cu 10% sub nivelul de la listare, iar înprimele două şedinţe ale acestei săptămâni s-au tranzacţionat înjurul nivelului de 0,6 lei.

Reprezentanţii Franklin Templeton, care se ocupă deadministrarea Fondului Proprietatea, au ţinut să-i liniştească dinnou pe investitori, dând asigurări că evoluţia acţiunilor esteconjuncturală, determinată de contextul internaţional nefavorabil.Ei s-au aflat în ultimele zile în Argentina, la o întâlnire anualăa analiştilor grupului.

"Evoluţia înregistrată de acţiunile Fondului Proprietateasăptămâna trecută a fost influenţată de înrăutăţirea sentimentuluiinvestitorilor asupra pieţelor emergente. Mai exact, contextulinternaţional caracterizat prin turbulenţele din ţările arabe i-afăcut pe investitori să îşi retragă banii din fondurile deschise deinvestiţii cu expunere pe ţările emergente, astfel căadministratorii acestor fonduri au fost nevoiţi să vândă dindeţineri pentru a putea onora răscumpărările, acest lucru a dus lacorecţii în pieţele emergente de acţiuni", a declarat Mark Mobius,preşedintele executiv al Templeton Asset Management, carecoordonează echipa care administrează Fondul Proprietatea. El credecă investitorii ar trebui să ia decizii pe termen lung şi să seghideze după valoarea activelor fondului. Valoarea activului netunitar (VUAN) era la finele lunii ianuarie de 1,1352 lei.

Greg Konieczny, managerul de portofoliu al FP, a precizat căpreţul de 0,6 lei/acţiune nu este relevant şi că este încă devremepentru a vorbi despre un prag pentru acţiunile fondului. "Suntprimele zile de tranzacţionare ale fondului şi aceste fluctuaţii depreţ sunt fireşti. Pentru noi, în calitate de administratori,important este faptul că fondul este un emitent lichid şi căvolumele de tranzacţionare sunt ridicate."

De pe Bursă, situaţia nu se vede însă la fel de roz, încondiţiile în care chiar şi titlurile FP nu au mai reuşit înultimele zile să urce peste pragul de 4 mil. euro ca valoare atranzacţiilor, în timp ce restul acţiunilor din piaţă au realizatrulaje de sub 2 mil. euro, cele mai slabe din ultimele luni.

FP nu a schimbat percepţia marilor investitoristrăini

Una dintre aşteptările legate de listarea FP era că va aduce peBursă marile fonduri de investiţii străine, care ar fi fostpregătite să vină cu zeci de milioane de euro pentru a intra în ceamai fierbinte afacere din regiune. Realitatea a contrazis însăaşteptările, iar investitorii străini continuă să evite piaţalocală, preocupaţi acum de problemele globale generate de criza dinlumea arabă.

"Aş fi surprins dacă analiştii noştri ar şti foarte multe despreFondul Proprietatea acum când toţi ochii sunt îndreptaţi spreinflaţia din China, iar pe ecranele televizoarelor apar ştiriprivind situaţia din Libia şi cotaţia în creştere a barilului depetrol. Cert este că Fondul Proprietatea în particular şi Româniaîn general nu sunt în fruntea listei pe radarele noastre", spune Advan Tiggelen, senior investment specialist în cadrul ING InvestmentManagement Europe, implicat în administrarea unor active de 156miliarde de euro.

"Piaţa românească de acţiuni nu este lichidă, iar acest lucrureprezintă o problemă pentru investitorii mari, aşa cum suntfondurile ING. Pentru a investi în România vrem ca piaţa să fiesuficient de lichidă încât să putem intra cu 5 milioane de euro peo singură acţiune şi să putem ieşi fără probleme peste o zi saudouă", explică el.

Suferinţa a revenit pe Bursă

O altă aşteptare era ca listarea FP să disponibilizeze în piaţăsume importante şi ca vânzătorii să-şi îndrepte atenţia către alteacţiuni, fenomen care nu s-a văzut, cel puţin în prima lună.Dimpotrivă, tranzacţiile de pe celelalte titluri lichide (SIF-uri,BRD, Petrom) au scăzut puternic, iar preţurile au înregistratcorecţii.

De exemplu, acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care anul trecut aufost cele mai lichide de pe Bursă, cu tranzacţii zilnice de peste 1mil. euro, au realizat în ultima lună un rulaj mediu de 540.000 deeuro/zi. Ieri, tranzacţiile cu acţiuni SIF5 au fost de circa200.000 de euro. Tot ieri, tranzacţiile cu acţiuni Petrom (SNP),cea mai mare companie românească listată, nu au depăşit 50.000 deeuro.

"Mulţi spuneau că anul trecut au ieşit bani din piaţă pentru aintra pe FP şi că aceşti bani vor reveni după listarea fondului.Până acum nu s-a văzut acest efect, iar scăzând tranzacţiile de peFP, rulajul pe restul pieţei e tot mai mic. De asta sunt destul depesimist în acest moment în privinţa evoluţiei pieţei", a declaratRareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Mark Mobius: Investitorii trebuie să se concentreze pevaloarea FP

"Pe termen lung, evoluţia acţiunilor FP trebuie să fie pozitivă,dacă este să luăm în calcul discountul la care se tranzacţioneazăfaţă de activul net."

"Este imposibil de estimat dacă va apărea o nouă presiune lavânzare odată cu reînceperea procesului de conversie a titlurilorde despăgubire în acţiuni. Contextul din luna mai va fi dat de ocombinaţie dintre folosirea avantajelor privind programul derăscumpărare şi reînceperea procedurii de conversie. Mai mult,evoluţia acţiunilor va depinde de natura cumpărătorilor din piaţă.Acum cumpărătorii sunt atât investitori pe termen lung, cât şispeculatori."

Începând de ieri, Franklin Templeton poate răscumpăra acţiuni FPde pe Bursă, dar administratorul fondului nu vrea să dea detaliidespre programul de răscumpărare. "Investitorii ar trebui să seconcentreze asupra valorii fondului şi să ia decizii pe termenlung, decât să încerce să prevadă când anume vom răscumpăra acţiunidin piaţă. Nu vom anunţa piaţa decât după ce vom răscumpăra dinacţiuni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO