Fondul Proprietatea

Va reuşi Fondul Proprietatea să câştige încrederea investitorilor? Totul depinde de stat, spune Mobius

Va reuşi Fondul Proprietatea să câştige încrederea investitorilor? Totul depinde de stat, spune Mobius

Autor: Roxana Pricop

17.01.2011, 23:57 87

Cu doar o săptămână înaintea listării Fondului Proprietatea la Bursa de ValoriBucureşti, administratorii Fondului vor să se asigure cădrepturilor investitorilor străini vor fi respectate de cătreGuvernul român, încă acţionar semnificativ cu 39% din capitalulFondului.

"Joi vom ajunge la Londra cu road show-ul de promovare aFondului Proprietatea. Dacă investitorii de la Londra vor investiîn Fond şi vor deveni astfel acţionari minoritari ai Fondului,trebuie să ne asigurăm că Guvernul român le va respecta drepturileşi că nu vor fi nevoiţi să petreacă ani de zile în tribunal pentrua obţine dreptate. Banii vorbesc în România şi vom lua urmabanilor. Suntem dispuşi să ne adresăm Fondului MonetarInternaţional şi Uniunii Europene pentru a convinge că, dacăRomânia vrea să aibă creştere economică, atunci trebuie să tratezeinvestitorii străini cu respect", a spus Mark Mobius, preşedinteleexecutiv al Templeton Asset Management şi unul dintreprofesioniştii care se implică în activele de 3,6 miliarde de euroale Fondului Proprietatea.

El a făcut referire la situaţia de la producătorul de gazeRomgaz, unde Fondul Proprietatea controlează 15% din capital, şicare a donat către bugetul de stat 400 milioane de lei dinprofiturile înregistrate în anii trecuţi. Franklin Templeton s-aopus public aceste măsuri, acuzând statul român de încălcareadrepturilor acţionarilor minoritari şi deschizând acţiuni îninstanţă împotriva administratorilor Romgaz. Donaţia de 400milioane de lei a fost virată la bugetul de stat pentru a reducedin deficit şi a fost aprobată de statul român, acţionar majoritarla Romgaz cu 85% din capital. Până în prezent nici statul, niciRomgaz nu au comentat acţiunea în justiţie.

El a adăugat că şi fondurile de investiţii administrate deTempleton Asset Management, divizia de investiţii pe pieţeleemergente pe care o conduce, ar fi interesate să cumpere acţiuni laFondul Proprietatea. Întrebat despre riscurile unui posibilconflict de interese, Mark Mobius a răspuns:

"Întrebarea este dacă un investitor în Fondul Proprietatea vreasau nu ca fondurile Templeton să investească în Fond."

Primele dezvăluiri concrete desprestrategie

De la instalarea sa la cârma Fondului Proprietatea în urmă cutrei luni, administratorul Franklin Templeton a făcut puţinedezvăluiri cu privire la strategia de investiţii, prezentând publicdoar faptul că intenţionează să aducă pe Bursă o parte dintre cele83 de companii, să crească participaţia la unele sau să marchezeexitul la altele.

"Vom coopera cu investitori străini în administrarea anumitorcompanii din portofoliu. Dacă va fi nevoie, suntem pregătiţi săatragem finanţare străină pentru companii. De asemenea, la unadintre companii, cum este producătorul de titan Zirom, am adusexpertiză străină pentru a evalua un proiect de investiţii alcompaniei. Vrem ca Fondul să investească pe piaţa locală, dar şi pepieţele din regiune, în companii străine care au activitate înRomânia", a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.El a readus în discuţie listarea companiilor energetice controlatede stat, afirmând că Nuclearelectrica, companie unde Fondul deţinecirca 10% din capital, şi Hidroelectrica, unde Fondul deţine 20%din capital, sunt pregătite pentru derularea de Oferte PubliceIniţiale (IPO-uri) de acţiuni în vederea listării la Bursa deValori Bucureşti. De asemenea, el a adăugat că cele două companiiar putea fi cumpărătorii a trei centrale termice care necesitărestructurări, fără a da însă numele acestora.

Brokerii spun că listarea FP va triplalichiditatea

Odată listat la Bursa de Valori Bucureşti, Fondul are toateşansele să devină compania cu cel mai ridicat free-float de pepiaţa locală, potrivit Danei Ionescu, directorul general al caseide brokeraj Raiffeisen Capital & Investment - liderulconsorţiului de brokeri care intermediază listarea Fondului, dincare mai fac parte BRD şi ING Bank.

"După listarea Fondului există premisele ca lichiditatea Burseide la Bucureşti să se tripleze, iar capitalizarea bursieră săcrească de la 10,3 miliarde de euro la 13,9 miliarde de euro.Fondul Proprietatea va fi inclus în cel puţin unul dintreprincipalii indici bursieri", a spus ea, adăugând că Fondul areparte de cel mai mare turneu de promovare în Europa la care auconfirmat prezenţa peste 100 de fonduri străini de investiţii cuactive de 3.400 miliarde de euro.

Raiffeisen a anunţat public că va fi market maker (broker cemenţine lichiditatea şi continuitatea tranzacţiilor - n.red.) peacţiunile Fondului încă din prima zi de tranzacţionare.

Pe 25 ianuarie, Fondul Proprietatea va intra pe Bursă având înacţionariat peste 5.000 de persoane fizice şi juridice. Deşi nuexistă statistici oficiale, doar o parte dintre aceştia sunt foştiproprietari de drept ai acţiunilor şi care, prin listarea la Bursă,vor avea posibilitatea de a-şi încasa despăgubirile cuvenite dupăani de zile de aşteptare.Toţi cei peste 5.000 de acţionari au înprezent titlurile depozitate la Depozitarul Central, iar pentru ale putea vinde aceştia trebuie să transfere acţiunile într-un contde tranzacţionare deschis la o societate de brokeraj.

"Pentru a le transfera în contul unui broker, acţionarul arenevoie de un extras de cont de la Depozitarul Central în care va fimenţionat numărul de acţiuni deţinute. Acţionarii FonduluiProprietatea nu sunt obligaţi să se deplaseze în persoană la sediulDepoiztarului Central ci pot obţine extrasele de cont/conturileconfidenţiale direct de la societatea de brokeraj", a spus DanaIonescu.

Speculatorii vor plăti impozit pe profit pentrutranzacţiile cu FP

Foştii proprietari sau cei care au primit acţiuni la Fond înbaza unui titlu de despăgubire au avantaj fiscal în faţacumpărătorilor de pe piaţa gri pentru că dacă vând acţiunile peBursă şi înregistrează profit, câştigul nu se impozitează cu16%.

Dacă aceştia mai cumpără însă acţiuni FP de pe Bursă şi le vândulterior cu câştig, profitul obţinut se va impozita. Pentrupersoanele private care au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri, deexemplu, la un preţ de 0,2 lei/titlu în anii trecuţi şi vândacţiunile pe Bursă la un preţ de 0,3 lei/titlu, câştigul se vaimpozita cu 16%.

Nelămuririle acţionarilor la Fondul Proprietatea:

Ieri, 17 ianuarie, administratorul Franklin Templeton s-aîntâlnit cu acţionarii Fondului Proprietatea pentru a le prezentasituaţia Fondului înainte de listare. La întâlnire au participatpeste 100 de persoane: foşti proprietari, brokeri, avocaţi şireprezentanţi ai fondurilor străine de investiţii.

Cele mai mari semne de întrebare le-au ridicat:

  • preţul acţiunilor la Bursă: o parte dintre cei prezenţi austabilit deja preţul la care o să vândă. Foştii proprietari auţinta de preţ foarte aproape sau peste valoarea nominală de un leu.Pentru cei care au cumpărat de pe piaţa gri ţinta de preţ nu esteaşa de ridicată.
  • conturile joint: contul joint este un cont de acţiuni cu maimulţi proprietari şi care în prezent nu poate fi transferat de laDepozitar la broker până nu se împart acţiunile între toţideţinătorii.
  • alegerea brokerului: acţionarii în vârstă au cerut asistenţăadministratorului în selecţia brokerului la care să îşi deschidăcontul de tranzacţionare.
  • costurile de tranzacţionare: dacă va tranzacţiona acţiuni învaloare de 1.000 lei, acţionarul va plăti 1,2 lei drept comisioanela Bursă şi CNVM. Comisionul brokerului variază între 0,25% şi 0,5%din valoarea tranzacţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO