Fonduri UE

Comisia Europeană a deblocat plăţile pe POR. România va încasa peste 150 de milioane de euro

Comisia Europeană a deblocat plăţile pe POR. România...

Autor: Iulian Anghel

22.04.2013, 20:24 728

Comisia Europeană a reluat plăţile pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), cu o finanţare totală de 3,7 mld. euro între 2007 – 2014, din octombrie 2012, ca urmare a neregulilor constatate între 2009-2011, a anunţat în această seară Ministerul Fondurilor Europene.

“Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. (…) În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate însă mai puţin de 3% din totalul fondurilor puse la dispoziţia României prin POR”, spune MFP, în vreme ce ministrul de resort, Eugen Teodoroviciopinează că, în mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport (4,5 mld. euro) şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (2,5 mld. euro).

Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare în luna martie 2013.

România are alocată o sumă de 3,72 miliarde de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional. Pe acest program au fost semnate până în prezent aproape 3.400 de contracte de finanţare, iar acestea prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă, spune sursa citată.

La sfârşitul lui martie 2013, rata de absorbţie pe POR era de 24,3%, cea mai mare dintre toate programele operaţionale.

În toamna trecută, Comisia Europeană a presuspendat majoritatea programelor structurale şi a propus corecţii financiare de 5%-25%.

Pentru POR, rata de corecţie a fost 10%.

Pentru POS CCE corecţia a fost, în funcţie de axe de 10-25%.

În cazul POS Transporturi, corecţia a fost de 25%, pe POS Mediu, de 10%, iar pe POSDRU între cinci şi 25% în funcţie de axe.

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a spus că aceste corecţii – 800 mil. euro în total – vor fi acoperite din bugetul de stat, dacă vina este a statului. Bugetul nu dă niciun ban înapoi Comisiei Europene. Dar, în momentul în care Bucureştiul transmite Bruxellesului cererile de rambursare şi primeşte banii, primeşte mai puţin cu 5%-25%, în funcţie de ce corecţie financiară a fost decisă pe o axă a unui program. La beneficiari trebuie să ajungă 100% din bani, dacă vina pentru corecţii aparţine statului, a explicat Teodorovici (dacă vina este a beneficiarului, suportă el). În aceste condiţii, bugetul trebuie să completeze ceea ce este reţinut de Comisia Europeană (banii nu sunt definitiv pierduţi, pot fi cheltuiţi pe alte proiecte până în 2015).

Teodorovici a declarat de mai multe ori că va transmite Comisiei Europene până în vară cereri de rambursare de 2,5 mld. euro

Ţinta de absorbţie pe care Ministerul Fondurilor şi-a fixat-o pentru 2013 este de cel puţin 6,5 mld. euro.

Rata de absorbţie (rambursare) pe fondurile structurale a ajuns la 13% - 2,5 mld. euro din totalul fondurilor de 19,6 mld. euro alocate României între 2007-2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO