Fonduri UE

Şoc în sistemul fondurilor europene: Guvernul opreşte trimiterea de facturi spre decontare la UE

Şoc în sistemul fondurilor europene: Guvernul opreşte trimiterea de facturi spre decontare la UE

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit ieri despre Raportul pe Justiţie, dar cel mai important mesaj a fost despre fonduri europene

Autor: Iulian Anghel, Gabriel Razi

21.07.2011, 00:04 4355

Analiştii califică o astfel de măsură drept o"nebunie": noile amânări pot împinge oameni şi firme cătrefaliment, pentru că se vor întârzia plăţile.

Preşedintele Traian Băsescu a cerutGuvernului să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentrudecontarea cheltuielilor elibigile pentru proiectele finanţate dinfondurile UE, ceea ce înseamnă că 5 mil. euro de euro pe zi nu vormai intra de mâine în ţară.

În iunie, rambursările de la UniuneaEuropeană s-au ridicat la 110 milioane de euro.

Întreruperea acestei surse de finanţare vaavea efect imediat atât asupra bugetului public, care a făcut dejacheltuielile şi aşteaptă compensarea de la Bruxelles, cât şi asupraproiectelor în derulare, având în vedere că banii "noi" plătiţicătre proiecte erau eliberaţi de Guvern numai pe măsurarambursărilor pe facturile trimise anterior.

Analiştii califică o astfel de măsură drept o"nebunie" în condiţiile în care vor apărea noi amânări în haosulcare sugrumă procesul atragerii de fonduri. Acestea pot împingeoameni şi firme către faliment întrucât, în aşteptarea banilor dela UE, aceştia s-au împrumutat la bănci sau au făcut deja plăţi încontul unor sume care nu se ştie când vor veni.

Preşedintele a justificat cererea sa prinfaptul că, dacă auditul financiar al Comisiei descoperă nereguli înderularea acestor proiecte, nu doar că nu onorează facturile, darretrage şi banii alocaţi respectivului proiect, lucru ce conduce ladiminuarea sumelor totale alocate României.

În schimb, a susţinut şeful statului, dacăeventualele nereguli sunt descoperite de autorităţile române,acestea retrag banii proiectului respectiv şi le alocă altuiproiect menţinând intacte, aşadar, sumele totale alocateRomâniei.

Preşedintele a susţinut că măsura nu sereferă la sumele destinate agriculturii.

Analiştii spun însăaltceva.

"Ar fi haos, proiectele pe fonduri europenese bazează pe contracte. Acestea pot fi anulate punctual dacă suntdepistate nereguli. O măsură prin care să se sisteze cererile derambursare de la Bruxelles este excepţională", spune Cosmin Drăgoi,ma­naging partner al firmei de consultanţa pe fonduri europene M27CED Invest.

Ce înseamnă această decizie pentru fostulnegociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş? "Intrări înfaliment, închideri de unităţi, pentru că oamenii s-au împrumutatla bănci, au înaintat plăţi în aşteptarea baniloreuropeni".

Dacă toate instituţiile au greşit de vremece proiectele sunt reverificate în totalitate, înseamnă că totuleste putred şi trebuie înlocuit, spunePuşcaş.

Dan Barna, partener în cadrul firmeiStructural Consulting Group, firmă de consul­tanţă, spune că măsuraeste radicală şi că impactul va fi resimţit de beneficiariiproiectelor europene: "Dacă măsura va fi pusă în aplicare segenerează un impact negativ la beneficiari."

5 mil. euro este suma medie zinlică care aintrat în ţară în luna iunie în urma rambursării de către ComisiaEuropeană a cheltuielilor pe proiecte derulate cu fonduri europene.Este o sumă şi aşa extrem de mică întrucât rata de rambursare decătre Uniunea Europeană a sumelor către România este, pe fondurilestructurale şi de coeziune, doar de 4% din totalul banilor puşi ladispoziţie în perioada 2007 - 2013, 19,2 mld. euro în total. Prinmăsurile pe care le-a dispus, preşedintele a recunoscut practiceşecul Guvernului în atragerea de fondurieuropene.

Situaţia atragerii fondurilor este sumbră. Înprezent, o parte a fondurilor pe Programul Operaţional Regional(POR, coordonat de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea)sunt blocate după ce mai multe misiuni de audit ale Comisiei audescoperit neregului în derularea contractelor.

De asemenea, o parte din programele de­rulatede Autoritatea de Management al Programului Operaţional SectorialDezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) sunt şi ele blocate.AMPOSDRU este gestionat de Ministerul Muncii. Este de amintit căfostul ministru al muncii Ioan Botiş a fost obligat să demisionezedupă ce a fost implicat în derularea unui contract de 500.000 deeuro al unei firme la care lucra soţia fostului ministru, lucrucare l-a pus într-un conflict de interese.

Vasile Puşcaş, profesor la UniversitateaBaşeş - Bolyai din Cluj, fost negociator - şef cu UniuneaEuropeană, fost ministru al integrării, susţine că aplicareamăsurii anunţate de Traian Băsescu de a opri transmiterea cătreBruxelles a facturilor necesare rambursărilor pune serios subsemnul întrebării întregul proces.

"Este o nebunie, dar nebunia este perpetuă.Oricum tu ai un filtru pentru că înainte ca facturile să fietransmise Bruxellesului ele sunt verificate de aşa-numitelecomitete de monitorizare. Au trecut deja prin filtru. Ce faci? Maipui unul plus? Dacă toate contractele sunt puse sub semnulîntrebării înseamnă că toate instituţiile au greşit şi trebuie«rase». Ce pui în loc ? Aceasta este întrebarea. Dacă au ajuns aicise întâmplă pentru că pe oamenii pricepuţi în atragerea de fondurii-au dat afară, pe alţii i-au forţat să plece. De ce? Ca să facă eiloc oamenilor de partid!"

Puşcaş arată că România este şi aşa înîntârziere când vine vorba despre atragerea de fonduri, iarsituaţia o va costa scump pentru că deja la Bruxelles bătăliapentru bugetul lui 2012 şi pentru viitorul exerciţiu financiar alUE - 2014 - 2020 - este acerbă.

Consultanţii români pe fonduri europene spunla unison că măsura prin care s-ar suspenda trimitererea cererilorde decontare a facturilor pentru proiectele pe fonduri europene arfi o măsură excepţională care ar da peste cap tot sistemul princare România aduce în economie bani de laBruxelles.

Mai mult, George Stoian, consultant îndomeniul fondurilor europene în cadrul firmei de consultanţăInitial Advisory, afirmă că este greu de conceput cum vor puteaautorităţile să îşi asume o astfel de măsură extremă în condiţiileîn care sute de proiecte pe fonduri europene vor fi puse sub semnulîntrebării

"Nu cred că îşi pot asuma în mod real oasemenea măsură. Este posibil să fie doar o formă de presiune peunii miniştri şi pe alţi factori de decizie responsabili defondurile europene. Îmi e greu să cred că este o intenţie reală",spune Stoian.

Cu toate că se arată sceptici în privinţaaces­tei măsuri, consultanţii spun că nu există nicio barieră realăcare să împiedice Guvernul să nu mai trimită făcturi sprerambursare la Bruxelles.

"În practică, dacă vor să pună în aplicareaceastă măsură o pot face. Cum în prezent întârzie plăţile pestedatele trecute în contractele de finanţare la fel de bine pot să leşi suspende", explică Cosmin Drăgoi.

Totuşi, consultanţii spun că dacă măsura vaintra în vigoare, primul efect ar fi că multe contracte vor fianulate pentru că beneficiarii şi-au făcut planurile de afaceriavând în vedere că vor primi rambursările din banieuropeni.

"Beneficiarii vor plăti dobânzi mai mari lacredite, vor fi nevoiţi să găsească alte surse pen­tru a-şi asigurafluxul de numerar. Există riscul ca multe proiecte să pice",explică Cosmin Drăgoi. În plus, George Stoian spune că suspendareaplăţilor este o decizie pripită în condiţiile în care proiectelepentru care ar putea exista suspiciuni de fraudă reprezintă sub 10%din total, iar anularea plăţilor de la Bruxelles ar pune în pericolexecutarea tuturor contractelor aflate înderulare.

"Banii pentru proiectele cu probleme seretrag punctual. Nu este normal să pui în pericol toate proiectelepentru că există unele riscuri în privinţa unui număr de dosare",explică Stoian.

Totuşi Băsescu susţine că ceea ce a dispuseste just pentru că aşa se evită pericolul reducerii fondurilor:"Din acest motiv, cred că măsura pe care a dispus-o premierul de ase verifica imple­mentarea tuturor proiectelor aprobate şi a nu setrimite facturi la Bruxelles este corectă şinecesară."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO