Opinii

„Alegerile mici”, prea mari pentru Obama?

Autor: Iulian Anghel

01.11.2010, 23:49 15

Ce i-a deranjat pe mulţi americani - promisiunilemesianice,neonorare ale lui Barack Obama sau personalitateasa?
Ales în urmă cu doi ani pe un val de entuziasm care i-a cuprinsdeopotrivă pe săraci, stângişti sau moderaţi, entuziasm care adepăşit cu mult graniţele ţării, preşedintele american s-a prăbuşitincredibil de repede în ochii americanilor, iar întrebarea este "dece?".

Astăzi este ultima zi în care preşedintele american în exerciţiu seva mai bucura de o majoritate în Camera Reprezentanţilor şi, poate,în Senat, în urma alegerilor de la jumătatea mandatului ("alegerilemici"). Schimbarea configuraţiei celor două camere legislative vafi crucială pentru agenda guvernamentală a preşedintelui, în ceade-a doua parte a mandatului său, dar şi pentru viitorul săupolitic. Pentru că miza cu adevărat uriaşă o reprezintă alegerileprezidenţiale de peste doi ani. Şi de modul în care guvernul luiObama va putea să-şi impună agenda în Congres, depinde cine vatrimite la Casa Albă un preşedinte - democraţii saurepublicanii.
Dar dacă preşedintele nu a putut să-îşi impună întreaga agendă învremea în care partidul său - Partidul Democrat - deţineamajoritatea în Congres, cum o va putea face în momentul în caremajoritatea va fi deţinută de republicani?

Una dintre cele mai importante legi promovate de Obama în primaparte a mandatului său a impus obligativitatea asigurărilormedicale pentru toţi cei care nu sunt înscrişi pe listeleserviciilor publice gratuite, adică cei mai defavorizaţi dintreamericani. De ea ar urma să beneficieze, din 2014, în jur de 36 demilioane de cetăţeni. Noul sistem obligă companiile să ofereangajaţilor asigurări - iată o măsură bună pentru cei mai puţinbinecuvântaţi de soartă. Însă legea a trecut în CameraReprezetanţilor la limită - cu doar cinci voturi în favoarea celorcare au spus "pentru".
Toţi republicanii şi 34 dintre deputaţii democraţi au votatîmpotriva legii care, au arătat analiştii şi sondajele, a produsfurie în cadrul comunităţilor conservatoare şi al micilorîntreprinzători. Statele Unite sunt ţara care cheltuieşte cel maimult din lume pentru sistemul medical, public sau privat -echivalentul a 16% din PIB. Or, reforma lui Obama ar urma să costeaproape 950 de miliarde de dolari în următorii zece ani. Iată ocale de atac la îndemână într-o ţară aflată în plină crizăeconomică.

Încă de la instalare, Obama a fost catalogat, în urma declaraţiilorşi a intenţiilor sale, drept "socialist", un lucru sensibil într-oţară cu idei conservatoare şi foarte religioasă. Or, acest tip de"socialism radical" din punctul de vedere al multor americani seîntoarce împotriva preşedintelui.
Însă, eşecul său major este economia. Luat de val, Obama a promisamericanilor luna de pe cer.
Nu doar îmbunătăţirea situaţiei săracilor, ci prosperitate pentrutoţi şi repede. Economia a început să crească, dar şomajul nuscade. Cheltuielile publice nu s-au redus pe fondul crizei, ceea cei-a supărat chiar şi pe susţinătorii săi.
Situaţia internaţională va fi un alt factor pentru care PartidulDemocrat va fi penalizat în alegerile de astăzi. Prin tradiţie,situaţia internă a ţării este mai importantă pentru democraţi decâtcea internaţională. Obama a neglijat-o, într-o oarecare măsură, pecea din urmă.
Numai că, obişnuiţi să ştie că America este puterea care "seexecută nu se discută", americanii îşi văd ţara pierzând dramaticdin prestigiul internaţional.
Rezultatul alegerilor de astăzi îl vor pune pe Obama în situaţia încare s-a aflat, în urmă cu patru ani, predecesorul său republicanulGeorge W. Bush, după ce partidul său a pierdut alegerile de lajumătatea mandatului. Iar acei doi ani au fost un coşmar pentrutitularul de la Casa Albă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO