Opinii

Arthur Suciu: La scoala prostiei

20.07.2007, 20:06 51

Bernard Shaw: "De mic am fost silit sa-mi intrerup educatia ca sa merg la scoala". Niciun citat nu mi se potriveste mai bine. Inca din prima zi, la 7 ani, mi-am dat seama ca scoala va fi un lung si inutil dezastru. Si asa a fost.
Ar fi multe de spus. Atat de mult am urat scoala, incat am devenit un specialist in sistemul educational. In anul al treilea de facultate, am intreprins un studiu despre productia stiintifica a catedrei de filosofie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. M-am oprit dupa cateva cautari bibliografice: n-aveam ce sa cercetez.
Imi amintesc ca, in prima ora de ontologie, l-am intrebat pe profesorul meu Stefan Celmare, de ce avem 34 ore de cursuri si seminarii pe saptamana. "Domnule profesor, nu vi se pare cam mult? Avem o multime de carti de citit. Cand o sa apucam sa trecem prin toata materia?" "Pai, cititi noaptea", a raspuns Stefan Celmare, cu cinismul, nu al unui filosof, ci al unui securist. Am incercat sa trec prin lucrarile celui care preda cea mai importanta materie a filosofiei. Sunt - fara nicio exagerare - o harababura, o incalceala nedemna de mintea unui filosof. Celmare nu era singurul. Am avut un profesor de filosofia religiilor, care, inainte de 1989, preda socialism stiintific. Recent, a fost deconspirat ca plagiator. Un altul, specialist in filosofia creatiei (o materie ciudata in sine, ce-o fi aia filosofia creatiei?), se comporta ca un fel de medium, ne desena pe tabla tot felul de cerculete si hexagoane, incerca sa ne integreze pe toti in Univers, sa ne puna in armonie cu natura. Era mai degraba bolnav; in niciun caz nu putea sa fie profesor la prima universitate din Romania, in acel loc unde au predat Vasile Conta si Titu Maiorescu. Din nefericire, majoritatea profesorilor erau varza, asistentii erau ca si profesorii lor etc. Daca, in acea facultate, nu ar fi fost un om si un profesor eminent si fermecator, ca Stefan Afloroaei, s-ar fi dus dracului totul. In vremea studentiei mele, decan al facultatii se afla un foarte versatil domn Dima, a carui lucrare fundamentala era pe jumatate un fel de comentariu mediocru la o carte de Noica. Au trecut cativa ani buni pana cand Stefan Afloroaei a devenit decan si a inceput sa schimbe lucrurile. Spun asta fara sa am vreun angajament, caci n-am mai trecut pe-acolo de ani buni.
Daca le reprosez ceva profesorilor mei, nu este slaba lor prestatie profesorala, ci ca, prin ceea ce au facut, au contribuit la denigrarea filosofului si a filosofiei. Niciodata nu i-as fi vazut pe acesti oameni in Academie sau in Liceu, niciodata nu ar fi putut incapea in faimosul butoi. Nu poti fi filosof, daca esti disperat dupa un loc la catedra.
Exemplele pe care le-am dat nu fac parte numai din setul de amintiri personale neplacute pe care oricine le aduna intr-o viata. Ele vor sa descrie inca o data starea jalnica in care se afla si se afla invatamantul universitar din Romania. Scoala romaneasca este o scoala a prostiei - nu-i nicio exagerare -, in care suntem pregatiti sa facem fata prostiei si mai mari a sistemului social romanesc.
Un absolvent de facultate, in Romania, nu stie ce anume a invatat, nu stie cat stie si la ce-i foloseste ceea ce stie. Expertiza din facultate este atat de slaba, irelevanta, incat nu-l ajuta cu nimic. Tot una este, in sistemul romanesc, un 5 sau un 10. Daca nu inveti singur, daca nu incerci sa te autoeduci, ai toate sansele sa devii o lichea suta la suta. In Romania, nu poti sa faci ceva decat ca autodidact. Adesea, studentii ies din facultate cu creierul spalat de cursurile insipide si de raurile de votca si de bere, care curg deopotriva in Regie si in Tudor Vladimirescu. Cand te plimbi prin campusurile universitare, ai deja sentimentul ratarii.
"Invatamantul romanesc este ineficient, irelevant, inechitabil si de slaba calitate", a spus Traian Basescu in urma cu cateva zile. Multa vreme, am crezut ca sunt nebun, ca sunt nemultumit degeaba. Uite ca a venit vremea sa ma integrez in lumea oamenilor normali. Multumita lui Basescu!

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO