Opinii

Dragi cititori

23.12.2009, 23:57 50

2009 a fost ca un vis urat. Probabil ca cei mai multi dintre voiati dori acum sa dati timpul inapoi si sa fi luat alte decizii debusiness in 2006, 2007, 2008. Nu ati mai fi intrat in imobiliare,v-ati fi vandut afacerea la prima oferta concreta si nu ati mai ficerut si luna de pe cer, nu v-ati mai fi luat masina/a doua masina,nu ati mai fi facut un credit de nevoi personale pentru a cheltuibanii la restaurant/la shopping, nu v-ati mai fi lasat un job sigurpentru un plus de 20%, dar la o companie care rasufla din greuacum, nu v-ati mai fi extins businessul pe datorie, nu ati mai fiangajat atat de multi oameni ca si cum afacerile ar fi crescutcontinuu, nu ati mai fi deschis inca un magazin sau chiar inca unmall. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le-ati fi facut. Dar asaa fost sa fie.
Optimismul/lacomia/tineretea in afaceri au fost mai puternice decatprudenta/chibzuinta/experienta. Ar fi putut sa fie altfel? Ati fiputut sa judecati altcumva lucrurile? Inclin sa cred ca nu. Celemai multe decizii merg cu timpurile in care traim.
Cand economia si afacerile in care sunteti isi vor reveni, mai multca sigur ca lectia anului 2009 va deveni rapid istorie si veti iesidin nou la suprafata ca sa luati cat mai mult din tortul cresteriieconomice. Cand va veni tortul si cat de mare va fi sunt intrebarila care astazi mai cautam raspunsuri.

Noi, Ziarul Financiar, am incercat sa aducem la lumina prinarticole tot ce se intampla in economie, cu vestile rele - a fostcriza- si cele bune, mai putine. Insolventa, falimentul, scaderea -cuvinte care nu erau atat de prezente in articole - acum sunt oobisnuinta. Nimeni nu se mai fereste de ele. Erorile bancherilor,estimarile gresite ale oficialilor, politicile economice -monetare, fiscale - care nu au anticipat realitatea, ci dimpotrivamizau pe o crestere economica, sunt aduse la lumina mult maimult.
Rolul nostru ca ziaristi nu este de a spune cat vor fi cursul,PIB-ul, taxele etc. Misiunea noastra este de a-i intreba pe ceicare se ocupa de acest lucru cat vor fi, cat cred ei ca vor fi, iarla final sa vedem daca au avut dreptate sau nu. De asemenea, jobulnostru este de a comenta/analiza daca deciziile celor care conductara - atat politic, cat si economic - au fost bune sau nu. Anulacesta nu au fost. Si noi/voi am platit pretul acesteidecizii.
Cand am fi avut nevoie de mai multa actiune, hotarare, deciziibune, intrarea in realitatea unei companii nu din grafice de ladistanta, ci de la cei care ne conduc - presedinte, prim-ministru,guvern, Banca Nationala, atunci ei au lipsit. Anul 2009 se incheiepeste cateva zile, asa ca intrebarea "de ce" este retorica.

Cum va fi in 2010? Sunteti/suntem mai prudenti, visam lacrestere economica doar atunci cand o vom vedea si o vom atinge,deciziile sunt mai adaptate realitatii. Iar FMI ne va da banii casa traversam anul pentru ca nu are incotro. Trebuie sa ne tina inbrate. De ce nu vom scapa? De datorii, din pacate.
In rest trebuie sa avem noroc de vreme economica buna pentru casuntem pregatiti mai mult decat credem sa mancam din nou din tortulcresterii afacerilor.

Sa aveti an bun !
Si sa fiti alaturi de noi si in 2010 asa cum sunteti de peste undeceniu!

Cristian Hostiuc, Directoreditorial

Ce asteptari avetide la Ziarul Financiar in anul care vine?Scrieti-ne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO