Opinii

La ce mai asteapta remanierea?

05.05.2010, 23:00 18

"2010 este anul iesirii din criza si a pregatirii cresteriieconomice. Vom incheia cu o crestere economica de 1,3%. Nu marimimpozitele, pastram cota unica, pastram TVA, alocam mai multi banipentru investitii."

Aceasta a fost declaratia primului-ministru Emil Boc, rostita infata Parlamentului la jumatatea lunii ianuarie a acestui an.

La nici patru luni de atunci realitatea arata insa cu totulaltceva: recesiune, 765.000 de someri, majorari de impozite sitaxe, un mediu de afaceri care afirma la unison ca majorarea coteiunice si a TVA-ului ar avea efecte catastrofale in economie.

De cealalta parte, in lumea politica, rupta complet de ceea cese intampla in realitate, apar din ce in ce mai des informatiilegate de o eventuala remaniere a unor ministri, fie imediat dupaplecarea FMI, fie la toamna.

Remaniere? E un cuvant care nici nu ar trebui adus in discutieintr-un asemenea context economic. Orice ministru care "seconfrunta" cu cifre si fapte care demonstreaza ca un program al saua esuat lamentabil ar trebui sa-si prezinte demisia in momentulurmator.

Iar in cazul guvernului Boc, esecul este lamentabil, cu atat maimult cu cat si cea mai mica urma de credibilitate pe care ministriiExecutivului ar mai fi avut-o a palit in momentul in care in maiputin de o saptamana s-a trecut de la "suntem foarte departe de odecizie de a creste taxele principale" (Sebastian Vladescu) lanegocieri de majorare a TVA-ului la 22%, 24% sau 25% si a coteiunice la 20%.

Iar cele trei cifre avansate in cazul majorarii TVA-ului sunt oalta demonstratie a modului in care este guvernata Romania inprezent: "Pe surse".

Ce vointa politica poate cere presedintele Basescu de la unprim-ministru care nu are curajul sa iasa in fata romanilor, fie sila OTV, pentru a le spune ca vorbele rostite cu atata convingere inianuarie au fost lipsite de fundament economic real?

Credibilitatea actualului guvern al Romaniei este egala cu zero,iar planurile de relansare economica par o gluma proasta, inconditiile in care o crestere de taxe ar duce la accentuareaputernica a declinului in economie, la inchiderea unor afaceri careinca mai sunt "sanatoase" sau la migrarea businessului real catreeconomia neagra.

Care sunt indicatorii la care ar trebui sa ajunga economiapentru ca actualul guvern sa-si recunoasca public esecul? Cei360.000 de salariati care au disparut din economie in ultimul an(marea majoritate angajati ai firmelor private) sau a treiarevizuire in jos a prognozei de crestere economica in mai putin depatru luni nu sunt, pentru guvernanti, dovezi suficient deputernice ale situatiei in care a ajuns Romania.

Cu toate acestea, voci importante din economia romanesca incepsa se intrebe daca nu cumva "ne paste un scenariu similar cu alGreciei". Trebuie sa ajungem intr-o astfel de situatie pentru caministrii guvernului Boc sa admita ca au fost depasiti?

Ministrul transporturilor Radu Berceanu, acelasi care se plangeade calitatea proasta a drumurilor, desi el este responsabil deacest "sector", spunea in urma cu doua zile ca nu vom avea crestereeconomica daca nu "se da drumul la investitii".

Cine sa dea drumul la investitii, domnule ministru, daca nudumneavoastra si partidul pe care il reprezentati si care se aflala guvernare de mai bine de saisprezece luni?

Dana Ciriperu - Redactor-Sef Adjunct alZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO