Opinii

Decizia BNR de reducere a dobanzii vine prea tarziu. Politica Bancii Nationale este reactiva si este departe de realitatea economica din teren. Cum comentati?

08.01.2010, 00:00 52

Desi laudabila, recenta decizie a Bancii Nationale de a reduce -in sfarsit!- dobanda de politica monetara cu o jumatate de procentnu raspunde nevoii dramatice de relansare a activitatii economice.Contractia economica certa a ultimelor 14-15 luni ar fi impus ungest de politica monetara mult mai curajos si mai adaptatrealitatilor momentului. Speranta mea la inceput de an era de avedea o reducere viguroasa a costului de referinta al credituluipana la cel mult 4%. O asemenea miscare din partea autoritatiimonetare ar fi facut in sfarsit comunitatea oamenilor de afaceri savada in BNR un aliat loial in amorsarea doritei relansari acresterii economice. Cu jumatati de procent si jumatati de masura,BNR se complace din pacate intr-o arie de decizie care: 1. nu vainfluenta decisiv directia economiei reale si nici costul final alcreditului in economie si 2. reconfirma temerea ca este in urmasituatiei din teren cu cel putin 6 luni. Dar, e adevarat, recentamasura da decidentilor din BNR confortul de a nu putea fi atacati -eternul argument al liderilor care evita masuri curajoase.

Reducerea dobanzii de politica monetara cu numai o jumatate deprocent dovedeste inca o data atitudinea ultraprecauta a banciicentrale in adresarea principalei probleme a momentului - pe carein fine si BNR o admite - RECESIUNEA. Din pacate pentru Romania,banca noastra centrala, spre deosebire de suratele sale maiexperimentate din alte tari UE si din SUA, pare a avea mari rezervein a sesiza la timp si a accepta semnalele economiei reale. BNRsi-a facut un titlu de glorie din a reactiona foarte lent si foartetarziu la mesajele comunitatii de afaceri si ale consumatoruluiroman. Intr-o lume in care deciziile de politica monetara se iau inultimele luni aproape exclusiv pe sentiment, pe tendinteincipiente, pe incercare si uneori eroare, intr-o perioada in caremari institutii financiare au fost lasate sa moara sau au fostsalvate prin interventia bancilor centrale de vineri pana luni,Banca Nationala a Romaniei isi permite inca luxul de a asteptaconfirmari peste confirmari pana sa ia o decizie - iar atunci cando ia, o face tot pe jumatate.

I-a trebuit BNR mai bine de un an pana sa accepte evidenta:recesiunea economica; peste un an de la primele semne clare aleinghetarii creditarii pentru a o mentiona public, dar tot pesoptite. Economia Romaniei a trebuit sa se contracte cu peste 7%,anumite sectoare economice sa se evapore pur si simplu, mari agentieconomici sa intre in insolventa si numarul somerilor sa se apropiede milion pentru ca BNR sa inceapa timid sa relaxeze politicamonetara.

Desigur la nivel individual pot intelege rationamentele acestuigen de atitudine; ea tine de instinctul de conservare politica siinstitutionala al decidentilor. Problema este ca stopareacontractiei economice si cu atat mai mult reluarea cresteriipresupun asumarea unor decizii curajoase si de multe ori dureroase.Presupune lideri cu vana, nu lideri care vor sa nu aiba nicio vana.Asa cum scriam zilele trecute tot in acest colt de pagina, dinpacate nu exista formula magica pentru repornirea creditarii,trebuie incercate formule inovative, curajoase de stimulare aapetitului de risc, atat al creditorilor, cat si alconsumatorilor.

Ce impuls poate da autoritatea de reglementare bancilorcomerciale sa reporneasca creditarea daca ea se complace in aceeasiarie calduta a masurilor ultraprudente de relaxare?! Ce mare semnalde incredere primesc consumatorul roman si companiile romanesti sareinceapa sa imprumute?!

Un alt repros pe care il fac de ceva vreme BNR este si faptul canu reuseste sa treaca de la o politica monetara reactiva, pe care oexerseaza de mai bine de un deceniu, la una pro-activa, vizionara,cu fata catre deceniul actual. Decidentii din BNR trebuie sa iasaodata din actualul lor automatism decizional prin care asteaptaintai confirmarea si reconfirmarea cifrelor inainte de a lua omasura, si sa adopte noua paradigma de actiune monetara confirmatain tarile care au scapat de criza: masuri intelepte, dar curajoase,luate in intampinarea evenimentelor, nu post-factum. Fara aceastaschimbare drastica de abordare, economia Romania se va sufoca lentdar sigur.

Este sper un adevar larg acceptat in sfarsit ca iesirea dincriza nu va fi posibila fara repornirea creditarii. Creditarea, larandul sau, nu va reporni fara masuri-soc menite sa reinstituie catmai rapid in randul aprobatorilor de credite din banci confortul siconvingerea ca lucrurile merg spre bine in Romania. Bolile cronicenu se trateaza cu frectii, ci cu doze puternice de medicament! Cujumatati de punct si cu jumatati de masura, cu rezerve minimeobligatorii la niveluri inca absurde, cu aceasta lentoaredecizionala suava din partea BNR, economia romaneasca risca sasucombe pana amorsam repornirea creditarii.

Doru Lionachescu este partener principal al casei deinvestitii Capital Partners, fost bancher la ING, Citibank siBancPost

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO