Opinii

Opinie Iulian Anghel: Cunoaşterea inutilă

Autor: Iulian Anghel

28.10.2010, 23:05 30

Nicio raţiune, în afara unui rudimentar calcul politic, nujustifică angajarea răspunderii Guvernului pe legea educaţiei. Nucă educaţia nu ar avea nevoie de ajustări, ci că tot demersul esteinutil atâta vreme cât legea va fi, oricum, modificată odată cuschimbarea puterii.

Efortul este zadarnic, iar cunoaşterea inutilă. La ce i-arfolosi Guvernului dacă i s-ar aduce aminte că, în ultimii 20 deani, legea educaţiei a fost modificată de 114 ori?

Ceea ce disperă în România de astăzi este canalizareaeforturilor către nimic. "Cunoaşterea inutilă", cum ar spuneJean-François Revel. Cunoşti adevărul, dar adevărul nu te cunoaştepe tine. Mistificare.

Nu poţi contabiliza eşecul moţiunii de miercuri a opoziţiei încontul succesului Guvernului. Nu poţi suţine că efortul ratatînseamnă un entuziasm al populaţiei pentru reforme. Cum nu poţisprijini, în mod rezonabil, ideea că reducerile de salariiînseamnă, automat, restructurarea statului. Dar o faci.

Doar că tăierile de salarii au un singur nume: eşec! "Luminiţade la capătul tunelului" a lui Victor Ciorbea devine un întunericde la capătul lumii. Niciun om raţional nu ar accepta să ardă perug pentru mântuirea semenilor care se vor naşte peste 1.000 deani.

România sfârşeşte al doilea an de recesiune şi se pregăteştepentru al treilea. Iluzia că ieşirea Europei din criză va trageRomânia după ea, cum tind să ne asigure oficialităţile, s-ar puteadovedi o iluzie. Pentru că, deşi exporturile cresc, economia scade.Şi nu există nicio analiză guvernamentală serioasă care să şiexplice de ce şi să caute soluţii. Sigur, dacă exporturile nu trageconomia în sus, atunci ar trebui să o tragă consumul intern. Darcum? Cu tăieri de salarii şi cu gâtuirea cheltuielilor pentruinvestiţii? Ştim că statul nu are bani şi că o serie de cheltuielitrebuie ajustate. Dar aceasta este reforma? Nu este doar consecinţalipsei ei?

În 2009, în plină criză, administraţia centrală nu a mişcat undeget pentru ajustarea cheltuielilor publice. În 2010, ajunsă lafundul sacului, acuză rezistenţa la reforme a celor care nu vor, înmod voluntar, să admită să li se înjumătăţească venitul.

Guvernul urma să-şi angajeze aseară răspunderea în faţaParlamentului pe o lege extrem de contestată, cea a educaţiei.Maghiarii minoritari vor învăţa istoria şi geografia în limbamaghiară cum legiferează actul normativ. Va conduce această măsurăla creşterea salariilor profesorilor de limbă maghiară, la fel desăraci ca şi profesorii de limbă română? Nici vorbă. Dar va menţineGuvernul în funcţie, graţie spijinului UDMR. Ce spune Guvernul înschimb? Că cei care nu vor legea nu vor reformă! Şi că, needucaţicum suntem, trebuie să ni se îndese reforma pe gât!

Ştim acest discurs de multă vreme. El a făcut carieră în epocapostrevoluţionară. Dar dacă ştim, cum să facem să nu ştim degeaba?Singura modalitate este de a arăta zi de zi că ştim să deosebimadevărul de fals. Doar aşa cunoaşterea va deveni utilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO