Opinii

Opinie Sorin Paslaru: Despre ce sa scriem, despre Duster sau despre fonduri europene?

23.02.2010, 00:00 54

Patru din cele mai citite cinci stiri din ultima luna pe site-ulZiarului Financiar, www.zf.ro, sunt despre lansarea Duster, primul4x4 produs de Dacia.

Motorizare, ampatament, ce sistem de tractiune are, unde si candva fi lansat - orice stire despre Duster trece pe locul intai lanumar de citiri in cateva ore de la plasarea pe site.

In acelasi timp, de aproape un an, Ziarul Financiar publica infiecare zi o informatie despre o companie care a reusit sa iafonduri de la Uniunea Europeana. Interesul, masurat in numarul deaccesari, este mult mai redus.

Este un paradox? Este rau ca oamenii sunt interesati mai mult decum se cheltuie banii decat despre cum se fac banii?

Nu, este chiar foarte bine. Este normal. Abia in momentul incare oamenii sunt interesati mai mult de productie decat de consumtrebuie sa apara un semn al intrebarii.

Inainte de 1989, in fiecare zi se discuta despre productia demotoare sau de porumb, dar realitatea era ca oamenii stateau infrig in case, fara curent electric, umblau dupa salam peste hotaresi toate discutiile erau cum sa mai faci rost de un kil decarne.

Multi ani dupa 1990, inamicul a fost inflatia. Omul normal nicinu se putea gandi sa-si schimbe frigiderul sau sa-si cumpere omasina de spalat automata, pentru ca salariul valora peste o lunacu 5-10% mai putin.

Nici nu putea fi vorba de economisire in vederea unei achizitiide bunuri de folosinta indelungata, iar cat despre credite - nicinu putea fi vorba.

Dobanzile de 40-60% faceau ca rata lunara sa fie cat un sfertdintr-un frigider cumparat cu banii jos.

Cum a scazut inflatia, oamenii s-au repezit sa cumpere.

Ne-am imprumutat, am consumat in perioada 2004-2008, economia acrescut peste potential. Dar chiar sunt vinovati oamenii ca si-aucumparat un televizor sau o masina noua?

Businessul inseamna bucurie, nu tristete. Adica bucuria de adescoperi ceva nou, care arata mai bine, merge mai repede sifunctioneaza mai bine. Oricat ne-ar povesti macroanalistii despredeficite, oamenii se bucura sa consume, le place sa manance la unrestaurant bun, sa-si faca vacanta daca nu in Maldive macar inAntalia.

Este posibil insa ca romanii, care au avut la dispozitie doar4-5 ani de salarii in crestere anuala cu 25% si acces la credite cu15% dobanda fata de 45% inainte, sa fi ajuns sa traiasca "un pic"peste limite.

Dar nu poti sa condamni o tara unde o familie medie dintr-unoras mic, de profesori sa spunem, nu a reusit sa-si schimbefrigiderul sau aragazul de 20 de ani si s-a gandit ca este cazul safaca un credit de consum pentru asta.

Nu poti sa condamni o familie ca si-a pus problema sa cumpere ocentrala de apartament pentru ca ingheta de frig si nu avea apacalda.

Acum se vorbeste despre credite luate iresponsabil si ca oameniisi-au cumparat case, masini si televizoare fara sa aiba bani pentruele.

Dar cine le-a imprumutat acesti bani? Recent, Valdis Dombrovkis,primul-ministru din una din cele mai incercate tari de criza,Letonia, a spus citat de Financial Times: "Bineinteles ca se poatespune ca letonii au imprumutat iresponsabil, dar ca sa imprumutiiresponsabil trebuie ca si cineva sa dea credite in modiresponsabil. Creditele s-au dat foarte usor cand economia mergeabine. Acum nu mai avem deloc credite, cand economia scade cu 18% pean".

Sigur, capitalismul nu este doar o plimbare prin supermarket.Echilibrul intre economisire, investitie si consum trebuie insainvatat, nu vine de la sine.

Dar libertatea de a alege ceva mai bun, mai ieftin, mai rapid nuva putea fi oprita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO