Opinii

Societatile comerciale - intre nevoia de a investi si cerintele imperative ale legii societare

19.11.2009, 00:00 109

Criza actuala de lichiditati creeaza societatilor comercialecare au derulat programe de investitii in anul anterior sau aucontinuat investitii incepute in anii trecuti o situatie dificilaatat din perspectiva Legii societatilor comerciale, cat si dinperspectiva expunerii financiare.

Cele mai multe societati care au derulat asemenea investitii aucontractat imprumuturi semnificative in vederea sustineriiplanurilor lor de afaceri fie de la actionari, fie de la banci saualte institutii financiare. In aceasta situatie se regasescsocietatile care si-au concentrat investitiile in modernizare,dezvoltarea anumitor divizii specializate intra-grup, intrarea pepiata romaneasca si in consecinta promovarea produselor in vedereaatingerii unei cote de piata confortabile, implementarea intra-grupa unor aplicatii sau sisteme informatice complexe, sustinereafinanciara a costurilor de productie a filialelor romanestietc.

Chiar in cursul anului 2009, cu ocazia aprobarii situatiilorfinanciare anuale ale anului 2008, unele dintre societatilementionate anterior au constatat pierderi in urma carora activelenete (determinate ca diferenta intre totalul activelor si totaluldatoriilor societatilor) s-au diminuat la mai putin de jumatate dinvaloarea capitalului social subscris. In practica ne gasim in fataunui raport inegal - sumele semnificative ale imprumuturilorcontractate (considerate datorii ale societatilor) depasesc cu multactivele societatii (corporale si/sau necorporale).

In conformitate cu Legea societatilor comerciale, in acest cazAdunarea Generala Extraordinara a Actionarilor/Asociatilor a uneisocietati care se confrunta cu aceasta situatie trebuie sa decidadaca societatea trebuie sa fie dizolvata. Daca dizolvarea nu esteaprobata, societatea are obligatia ca pana la sfarsitul anuluifinanciar urmator celui in care au fost constatate pierderile sareduca capitalul social cu un cuantum egal cu al pierderilor carenu au putut fi acoperite din rezerve sau sa reconstituie capitalulsocial pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate dincapitalul social. Daca societatea nu face nimic pentru redresareasituatiei, Legea societatilor comerciale prevede sanctiuneadizolvarii ca masura extrema.

Acesta este de altfel si principalul risc la care se supunesocietatea in cazul in care adunarea generala extraordinara nu seintruneste sau nu poate delibera valabil, si anume acela ca oricepersoana interesata se poate adresa instantei pentru a ceredizolvarea societatii.

Cum se traduce aceasta prevedere in practica? Cele mai multesocietati aleg fireste sa nu dizolve societatea si aprobarestaurarea capitalului social intr-una din modalitatile enumeratemai sus. Una din solutiile implementate des in practica estederularea unei majorari de capital social. Mai mult, in contextulactual, in care aproape toate societatile comerciale se confruntacu serioase probleme de lichiditate, iar rambursarea creditelorcontractate reprezinta o problema, solutia adoptata de tot maimulte companii o reprezinta majorarea de capital social realizataprin conversia de creante in capitalul social.

Pe scurt, imprumuturile acordate societatilor comerciale careindeplinesc anumite conditii prevazute de lege pot fi convertite inactiuni/parti sociale. In urma acestei operatiuni, creditoruldevine actionar / asociat in societatea respectiva sau isimajoreaza cota de participare la capitalul social al societatii incazul in care detine deja o cota din capitalul social al companiei.Bineinteles, o asemenea operatiune este mult mai usor deimplementat in conditiile in care imprumuturile au fost acordate decatre actionarii/asociatii companiei si se poate dovedi dificilasau chiar de neluat in calcul in cazul in care imprumuturile aufost acordate de catre banci.

Aceste situatii trebuie analizate cu prudenta, prin consultantispecializati, la nivelul fiecarei societati in privintaimplicatiilor legale, financiare si fiscale astfel incat optiunilesa fie verificate si confirmate, iar solutia recomandata in urmaacestei analize sa fie aprobata de catre organele statutarecompetente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO