Opinii

Uluială la liberali: Chiţoiu plăteşte ”creditul fiscal” cu banii lui Johannis

Uluială la liberali: Chiţoiu plăteşte ”creditul...
06.02.2014, 16:30 2527

Cine-i mai tare în PNL, Chiţoiu sau Johannis?

Întrebarea nu-şi avea rostul până mai acum câteva zile, mai precis până la fantezia cu ”creditul fiscal” elaborată la nivelul Miniserului Finanţelor de ministrul bugetului Liviu Voinea cu binecuvântarea liberalului Daniel Chiţoiu şi miruirea premierului social-democrat Victor Ponta.

Din nefericire pentru mai marii finanţelor, ei nu sunt de capul lor. Pentru că în România – din nefericire pentru România de această dată – nicio măsură nu este luată exclusiv ţinând seama de binele comun şi în beneficiul nemijlocit al acestuia. Măsura trebuie să îndeplinească ştacheta beneficiului electoral şi abia apoi este ambalată şi vândută ca panaceu.

Aşa stand lucrurile, Chiţoiu, încă ministru al finaţelor, va trebui să explice partidului cum de a acceptat o astfel de idee. Pentru că a devenit deodatălimpede pentru fruntaşii PNL că ea nu se adresează ”electoratului” liberal, în general ceva mai avut decât cei 1.600 de lei venit lunar, limita maximă pânăla care un debitor se poate adresa băncii pentru restructurarea unui credit spre a beneficia, peste doi ani, de ”creditul fiscal” (o reducere a impozitului pe venit).

Nu s-a discutat la partid, au susţinut astăzi, la câteva zile distanţă de anunţul privind creditul fiscal, primul şi al doilea om din PNL, Crin Antonescu şi Klaus Johannis. Iar ultimul, a susţinut: ”Nu este o măsură liberală!”

Johannis nu o fi el ideologul-şef al liberalilor, dar are motive mai puternice decât oricare dintre liberali să se opună unei astfel de măsuri. Şi, ca să fie limpede pentru toată lumea, a şi spus-o, sigur ambalându-şi vorbele în consideraţiuni de ordin moral: "Impozitul pe venit este o sursă importantă de finanţare şi a statului şi a administraţiei locale, or să renunţăm aşa uşor la impozitul pe venit nu mi se pare în regulă".

Aşa şi este – impozitul pe venit este o importantă sursă pentru bugetul local.

Ministrul bugetului a spus că efortul financiar pentru susţinerea creditului fiscal va fi de 0,1% din PIB anual (140 mil. euro). Este greu de spus acum cât va fi el cu adevărat. ”Adevărul-adevărat” este că, aşa cum a observat Johannis, efortul financiar va fi suportat în cea mai mare parte nu de bugetul de stat, ci de comunităţile locale. Pentru că scutirea fiscal se va face din impozitul pe venitul salarial. Or, impozitul din venitul salarial este principala sursă de venit a unei comunităţi locale (72,5% din impozitul pe venitul salarial se face sursă la bugetul local). Sibiul de plidă, oraşul în care Johannis de este primar, a avut în 2012 venituri totale de 304 mil. lei (contul execuţiei bugetului pe 2013 nu a fost publicat). Din cei 304 milioane de lei, 117 milioane (38% din buget) i-au venit lui Johannis din impozitul pe venitul salarial şi abia 56 de milioane de lei (18% din bugetul total) din taxele şi impozitele locale. Dacă nimic nu s-ar mişca în sensul compensării pierderilor ce vor fi suferite de comunităţi ca urmare a aplicării măsurii creditului fiscal, atunci este clar că acestea vor fi şi cele care vor plăti în cea mai mare parte măsura guvernului de ”stimulare a consumului”.

Aşa stând lucrurile, Johannis şi alţii ca el – deocamdată alţii nu au comentat pentru că nu şi-au dat seama, probabil – vor susţine că măsura nu doar că nu este liberală, dar este şi antieconomică pentru că îngroapă şi mai mult comunităţile prăpădite.

Neînţelept în astfel de poveşti este că lor nu le sunt cântărite consecinţele care nu se văd cu ochiul liber. Cineva le anunţă, ceilalţi le aplaudă sau tac şi izbucnesc abia când îşi dau seama că le este afectat un interes. Aşa se ajunge ca Ponta să spună cum a spus azi sau în trecut, cu alte ocazii asemănătoare, că măsura ”a fost discutată în USL”, ca peste puţină vreme să vină Antonescu şi să puncteze apăsat că ”nu a fost discutată”.

Este multă improvizaţie într-o astfel de manieră de a guverna, care nu este nouă şi nici proprie acestui guvern. Din nefericire astfel de comportamente au ceva din iniţiativele copiilor prost crescuţi care-şi procură momente de încântare spărgând geamurile vecinilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO