Politică

"Americanii stau pe miliarde de dolari pe care îi pot investi aici, dar voi trebuie să scoateţi ţara din criză"

"Americanii stau pe miliarde de dolari pe care îi pot investi aici, dar voi trebuie să scoateţi ţara din criză"

Autor: Iulian Anghel, Miruna Badea

24.10.2010, 23:58 77

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gi­ten­s­tein (64 de ani),sus­ţine, la un an şi ceva de la preluarea mandatului, că, înultimele opt-zece luni, investiţiile ame­ricane în România s-auridicat la 1,2 mld. dolari (Ford - Craiova, Lufkin - tehno­logiepetrolieră la Ploieşti) şi că el încurajează companiile americanesă investească în România, dar trebuie ca şi autorităţile române săfacă reforma astfel încât să pună economia pe picioare.


Ambasadorul a arătat că, la nivel diplomatic, se poartă discuţiipentru o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, încondiţiile în care sunt şanse mici ca, în acest mandat,preşedintele SUA, Barack Obama, să viziteze România. În aceastăvară s-au împlinit 12 ani de când România şi SUA au semnat unparteneriat strategic, parteneriat care a făcut posibilăstaţionarea de trupe americane la Constanţa, dar şi includereaBucureştiului în scutul antirachetă.
În august, 2009, când depunea jurământul în faţa vicepreşedinteluiamerican, Joe Biden, pentru a fi trimis ca ambasador în România,Gitenstein susţinea că unele dintre sarcinile care i-au fosttransmise cu acest prilej au fost acelea de a ajuta România să iasădin criză şi a impulsiona relaţiile economice dintre cele douăţări, în condiţiile în care schimbările comerciale dintre cele douăţări se învârt în jurul unui miliard de dolari.

În emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, ambasadorul a arătatieri că România are la dispoziţie miliarde de euro de la UE pe caretrebuie să le acceseze, însă, în privinţa împrumutuluiinternaţional, în special cu FMI, o parte dintre bani suntamericani: "Banii pe care i-aţi împrumutat sunt parţial baniamericani şi organizaţiile internaţionale îi vor înapoi. Pentru a-iputea returna, economia dumneavoastră trebuie să se mişte din nou.Teoria spune că măsurile acestea de austeritate vă vor pregătipentru creşterea economică din viitor. Asta în primul rând. În aldoilea rând, economia dumneavoastră se va îmbu­nătăţi când restuleconomiei mondiale îşi va reveni. Şi sunt foarte încrezător că aşase va întâmpla", a spus Gitenstein, adăugând că o soluţie pentrustimularea economiei româneşti o reprezintă acce­sarea fondurilorstructurale, bani care pot fi cheltuiţi pe infrastructură, carecreează locuri de muncă şi creştere economică sustenabilă.

Ce a reuşit să facă Gitenstein în acest răstimp de când esteambasador? Sub mandatul său, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării(CSAT) şi-a dat acordul pentru cumpărarea a 24 de avioane F-16americane vechi. Însă contractul a fost blocat în această vară dinlipsă de finanţare, după ce a provocat reacţia dură a industrieieuropene de profil, pe motiv că nu s-a organinzat o licitaţie.Autostrada Transilvania, construită de firma ame­ricană Bechtel,bate pasul pe loc. Însă investiţia Ford de la Craiova are toateşansele să fie o afacere de succes. Cum vede diplomatul situaţia înacest moment?
Diplomatul a susţinut ieri că princi­palele probleme legate deautostrada Bechtel sunt procesele de expropriere şi absenţa uneisurse solide de finanţare.

"Este dificil şi aveţi două probleme fundamentale de care ştiu eu.Una dintre ele este legată de procesul de expropriere (…) iar în aldoilea rând aveţi o problemă serioasă cu fluxul de finanţare." Cumvede el rezolvată situaţia? "În SUA, toată lumea plăteşte o taxăcare se varsă într-un cont anume, folosit pentru construirea deautostrăzi."
Ambasadorul a făcut o conexiune între problema infrastructurii şiinvestiţia americană Ford de la Craiova. "Dacă nu construiţi o nouăautostradă acolo, dacă nu îmbunătăţiţi sistemul de cale ferată deacolo, acele maşini vor rămâne în parcul auto. Şi, de fapt, Ford nuva construi maşinile ca să le ţină în parcare. Ei vor să vândăacele autoturisme. Şi nu poţi muta o mie de maşini pe zi în afaraCraiovei cu infrastructura existentă în prezent."
Diplomatul s-a referit şi la compania americană Lufkin, care vaproduce în România pompe de mare precizie, caracterizând-o drept oinvestiţie uriaşă. Atât Ford, cât şi Lufkin au primit ajutoare destat.

Gitenstein a arătat că sunt companii americane care ar investi înRomânia chiar şi în absenţa unui ajutor de stat, precizând că estevorba în special despre companiile de tehnologie.
Gitestein, care vreme de 17 ani a lucrat pe lângă Senatul SUA încalitate de lobbyist, susţine că actualul guvern încearcă săreformeze statul, să dea predictibilitate deciziilor şi să apliceregulile statului de drept.
Dar... "Probabil, mai mult decât de orice altceva, firmeleamericane mi se plâng de faptul că regulile legate de statul dedrept nu se aplică sau nu se aplică atât de bine pe cât artrebui."
Întrebat dacă poate menţiona o dată la care climatul de afaceri seva îmbunătăţi în mod consistent, amba­sadorul a răspuns: "Multecompanii şi bănci americane stau pe miliarde de dolari pe care îipot investi şi aşteaptă o schimbare a climatului în toată lumea, nudoar în România. Când aceste cufere se vor deschide, cred căRomânia va primi o parte din bani".
Ambasadorul a mai spus că oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi deschimbările frecvente ale legislaţiei fiscale: "Cred că acest gende impredictibilitate creează probleme. Eu am petrecut 20 de ani însectorul privat, după alţi 16 în sectorul public. În domeniulprivat am lucrat mult timp cu preşedinţi ai companiilor mari. Şi eiobişnuiau să-mi spună: «Mark, cel mai mult avem nevoie să ştim caresunt regulile»".

În privinţa blocării achiziţiei de avioane F-16, Gitenstein a spuscă România a luat decizia de natură pur economică de a renunţa laprogramul de achiziţionare de avioane F16, deoarece SUA voiau săvândă şi nu să finanţeze vânzarea acestor aparate către România,iar Guvernul român nu are bani.
Gitenstein a mai arătat că, deo­cam­dată, nu crede că preşedinteleSUA, Barack Obama, va veni în România, existând, în schimb,discuţii despre o vizită în SUA a preşedintelui Băsescu.
Încă din 2009, diplomaţia română a încercat să organizeze o vizităa pre­şedintelui Traian Băsescu la Washington, încercări ce nu s-auconcretizat, până în prezent, în vreun acord.
Băsescu şi Obama s-au întâlnit atunci când au fost reuniunile NATO,dar într-un cadru mai mult informal.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO