Politică

Andronescu, al treilea ministru al educaţiei în două luni

Andronescu, al treilea ministru al educaţiei în două luni

Ecaterina Andronescu

Autor: Iulian Anghel

03.07.2012, 00:05 423

Al treilea ministru al educaţiei în nici două luni, Ecaterina Andronescu (64 de ani) şi-a luat mandatul în primire după ce a depus, aseară, jurământul.

Aflată la al treilea mandat de ministru al educaţiei din cariera ei, Andronescu a fost şi prima vizată pentru poziţia de titular al educaţiei în Guvernul Ponta. Nu a ajuns pe lista miniştrilor pentru că avea un proces pe rol cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru un presupus conflict de interese din trecut (în mandatul precedent de ministru, în 2009, a fost, în acelaşi timp, şi manager în cadrul unui proiect POSDR, ceea ce ar fi ilegal, susţine ANI).

La mijlocul lui mai Andronescu a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucureşti, dar acesta continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât Agenţia Naţională de Integritate a făcut recurs. În urma unui astfel de proces de incompatibilitate, pierdut, Mircea Diaconu, ministrul culturii, a fost obligat să renunţe la mandat.

Înainte de a semna decretul de numire, Administraţia Prezidenţială a anunţat că i-a cerut lui Andronescu să depună la cabinetul premierului o declaraţie pe propria-i răspundere că nu a plagiat în teza ei de doctorat şi că nu se află în stare de incompatibilitate (o cerere asemănătoare, referitoare la plagiat, fusese formulată şi în cazul lui Puiu Haşotti, cel care l-a înlocuit pe Mircea Diaconu).

Pretenţiile preşedintelui pun la încercare răbdarea liderilor USL, iar premierul Victor Ponta a comentat agasat ieri că şefului statului îi place să întreţină un conflict la Educaţie.

Ministerul Educaţiei chiar a avut probleme în ultimele două luni. Prima persoană numită ministru, Ioan Mang, a fost obligat să demisioneze la o săptămână de la numire, după ce un plagiat al lucrărilor sale a fost dovedit. I-a urmat, ca interimar, Liviu Pop care a luat o serie de decizii extrem de contestate. Acum Ecaterina Andronescu a depus jurământul şi spune că nu va crea revoluţii în învăţământ, ci va pune lucrurile pe făgaşul lor normal.

Ea nu a spus dacă va da curs cererii preşedintelui, dar şi-a apărat cariera. "În acestă carieră profesională sunt mai multe trepte pe care le parcurgi de jos, de la poziţia de asistent stagiar, şef de lucrări, conferenţiar, profesor şi conducător de doctorat. Pentru fiecare etapă pe care o parcurgi se depune un dosar, se constituie o comisie, apoi ce spune comisia trece prin votul consiliului profesoral, prin votul Senatului Universitar şi ajunge la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor - n.n.)", a afirmat Andronescu, citată de Mediafax.

Ecaterina Andronescu este profesor universitar doctor, cu specializare în chimie. A fost multă vreme rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Este la al treilea mandat de ministru al educaţiei. Pe primul nu şi l-a dus la capăt (a durat din 2000 până în 2003), fiind înlocuită de fostul premier Adrian Năstase. Al doilea a durat nouă luni, între ianuarie şi septembrie 1999, atât cât PSD s-a aflat la guvernare alături de PDL.

Andronescu este parlamentar vechi, este în Legislativ de 16 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO