Politică

De unde face rost opoziţia de 24 de voturi pentru a demite Guvernul la moţiunea de cenzură?

De unde face rost opoziţia de 24 de voturi pentru a demite Guvernul la moţiunea de cenzură?

Autor: Iulian Anghel

26.10.2010, 23:10 23

Doar 24 de voturi despart Guvernul Boc de rămânerea la puteresau demiterea sa, pentru a doua oară în decurs de un an, de cătreParlament, la moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, care sediscută astăzi. Numai că, faţă de situaţia din toamna trecută cândGuvernul Boc 1 s-a aflat aproape singur (sprijinit doar de PDL) înfaţa unei coaliţii ostile formată inclusiv din UDMR şi minorităţinaţionale şi a fost demis, sau faţă de situaţia de astă-vară, când,după angajarea răspunderii pe reducerea pensiilor şi a salariilor,opoziţiei i-au lipsit doar opt voturi pentru a repeta figura,situaţia este total schimbată acum.

Pentru ca Guvernul să fie demis, opoziţia are nevoie de 236 devoturi (jumătate din totalul numărului senatorilor şi deputaţilor).PSD şi PNL nu au împreună decât 212 voturi (faţă de 246 de voturicât are Guvernul în Parlament - PDL, UDMR, minorităţi şiindependenţi), ceea ce înseamnă că trebuie să găsească încă 24 devoturi. Doi deputaţi independenţi au anunţat că vor vota împotrivaGuvernului. Ar mai fi nevoie de 22 de voturi. De unde?Parlamentarii din arcul guvernamental au decis să nu participe lavot. Este vorba despre teama că, la adăpostul votului secret cubile, cineva ar putea trăda. Fiind decizie pe linie de partid, ceicare vor vota o vor face clar împotriva Guvernului. Cine îşi asumărăspunderea?

Preşedintele PSD Victor Ponta a susţinut ieri că opoziţiei îimai lipsesc doar patru voturi pentru ca moţiunea de cenzură sătreacă. El nu a dat însă şi nume, iar, dacă a avut drepate, ceicare trădează vor fi cunoscuţi, pentru că o vor face în văzullumii.

"Avem promisiuni ferme de la independenţi şi de la parlamentaridin PDL că vor vota moţiunea şi nu vor respecta ordinul «Oaia». Căacesta este ordinul, să se comporte ca oile", a susţinut Ponta.

PSD a afirmat, de mai multe ori, că, dacă niciun parlamentar nuvotează împotriva moţiunii (nu poate exista un astfel de vot dacăputerea nu votează), înseamnă că Guvernul are susţinere zero şitrebuie să plece. Aceasta este însă doar o declaraţie politică,opoziţia fiind cea care trebuie să strângă 236 de voturi pentrudemiterea Guvernului.

Mâine se aşteaptă ca Bucureştiul să fie blocat de sindicate şide reprezentanţii opoziţiei (sindicatele susţin că vor fi 80.000 demanifestanţi) care vor protesta în timpul dezbaterii moţiuniipentru a pune presiune pe Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO