Politică

Geoană: Sunt prea multe OUG-uri

Autor: Iulian Anghel

18.11.2010, 23:44 27

PreŞedintele Senatului Mircea Geoană susţine că Executivul şiprimul-ministru trebuie să aibă puteri cvasi-exclusive pe politicaeconomică a României, o întârziere în luarea unei astfel de deciziinefăcând altceva decât să perpetueze bicefalismul decizional(preşedinte-premier) având drept consecinţă subminarea capacităţiide guvernanţă economică a ţării.

"Atâta vreme cât nu dăm Guvernului şi primului-ministruatribuţiuni cvasiexclusive pe politică economică şi pe guvernareaacestei ţări, bicefalismul va continua să greveze autoritatea şiinfluenţa Guvernului României în problema economică şi socială.(...) Dacă vom întări rolul Executivului, am putea să cerem maimult din partea Guvernului României", a susţinut ieri MirceaGeoană, citat de Mediafax, în cadrul unei dezbateri cu tema"Revizuirea Constituţiei economice a României". Observaţiileşefului Senatului sunt, cumva, în linie cu direcţia partidului dincare face parte, PSD - care doreşte puteri mai reduse pentrupreşedinte în faţa premierului -, dar îi depăşeşte opţiunile, înmăsura în care susţine puteri cvasi-totale în materie de politicăeconomică pentru premier, nu doar în raport cu şeful statului, cişi cu Parlamentul.

Geoană admite că în Constituţie problemele sunt multiple - înprimul rând în ceea ce priveşte sferele împărţirii puteriipolitice. Preşedintele trebuie să desemneze în continuareprimul-ministru, dar odată acesta desemnat - arată Geoană -, eltrebuie să aibă libertatea să numească şi să demită miniştri. Ceeace propune Geoană este înscris şi în Constituţia actuală, carespune că preşedintele numeşte premierul care îşi formează apoiechipa pe care o prezintă Parlamentului. La demitere însă,preşedintele este cel care revocă miniştri, la propunereapremierului.

Viziunea lui Geoană subliniază ideile celor care susţin orepublică parlamentară, în care Legislativul să-şi păstreze rolul,dar rolul executiv să revină în totalitate Guvernului, preşedinteleavând doar o funcţie decorativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO