Politică

În caz de război în Iran, ca partener NATO România va fi loială Israelului

În caz de război în Iran, ca partener NATO România va fi loială Israelului
12.08.2010, 23:58 324

PreŞedintele Traian Băsescu a surprins ieri printr-o declaraţiepuţin obişnuită cadrului diplomatic, afirmând că, în caz de războiîn Iran, România va fi loială NATO şi Israelului.
"Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. (...) Iar,dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATOdin care face parte şi un partener loial al Israelului", a spuspreşedintele.
Preşedintele Israelului, Simon Peres, se află în aceste zile laBucureşti într-o vi­zită de stat, vizită intervenită la doar douăsăptă­mâni după ce două elicoptere isra­elie­ne care se antrenau înRomânia s-au prăbuşit în Bucegi, mai mulţi mili­tari isra­e­lienişi unul român pierzându-şi viaţa. Ar­mata israeliană a aerului sean­trenează de obicei în străi­nă­tate, întrucât Israe­lul are unspaţiu aerian îngust. An­tre­na­men­tele - un su­biect tabu pentrustatul evreu - au în­ceput în Ro­mâ­nia după ce Turcia a închisspa­ţiul său aerian Isra­e­lu­lui, relaţiile dintre cele do­uă ţărivecine fiind foarte tensionate.
Declaraţiile lui Traian Băsescu sur­prind nu prin faptul că Româniaîşi de­clară prietenia faţă de Israel, ci pentru că implică NATO -şi niciodată până în prezent, de câte ori a venit vorba despre unposi­bil război în Iran din cauza progra­mului său nuclear, niciunlider politic din lume nu a evocat o posibilă participare aAlianţei Nord-Atlantice în acest conflict văzut mai degrabă ca o"afacere privată" a Statelor Unite sau a Israelului.
De remarcat mai este şi faptul că nicio ţară din lume, chiarprietenă Israelului, precum SUA, nu a vorbit niciodată de"loialitate" faţă de statul evreu.
Răspunsul lui Simon Peres a fost exagerat de amabil: "TraianBăsescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilornoastre". Simon Peres este una dintre cele mai respectabile figuride pe scena politică israeliană - este în politică de peste 30 deani - însă funcţia prezi­denţială în Israel este una onorifică,puterea fiind deţinută de premier.
Relaţiile israeliano-române sunt de lungă durată. Schimburilecomerciale dintre cele două ţări sunt de apro­xi­ma­tiv 400 mil.dolari anual. Oamenii de afaceri israelieni sunt pu­ternicreprezentaţi în România. Investiţiile israeliene de­păşesc 2 mld.euro, ele fiind orientate cu precă­dere spre sectorul imobiliar,puternic lovit de criză în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO