Politică externă

Viitorul stăpân al Chinei - un prinţ roşu cu sânge albastru

Viitorul stăpân al Chinei - un prinţ roşu cu sânge albastru

Autor: Iulian Anghel

31.10.2010, 23:49 40

Un deceniu care va fi crucial nu doar pentru China, ci pentruîntreaga lume. Încă de anul trecut, Xi Jinping (57 de ani),vicepreşedintele Chinei, fiu al unuia dintre fondatorii PartiduluiComunist Chinez (PCC), este considerat drept succesorul lui HuJintao, actualul preşedinte. Numirea sa luna trecută drept număruldoi în ierarhia puternicei Comisii Militare Centrale (care conduceArmata Populară de Eliberare - 2,3 mil. soldaţi), după preşedinteleHu Jintao, are valoarea unei dublări oficiale a unui anunţneoficial.
Numirea sa a fost doar una dintre etapele ritualului de ascensiunespre vârful cel mai înalt al puterii.

Decizia numirii lui Xi a fost anunţată la închiderea plenarei PCCcare a validat al 12-lea plan cincinal din istoria comunistă aţării. Însă obiectul întregii atenţii nu a fost planul cincinal, cipromovarea sau nu a lui Xi.

Numirea, aştep­tată încă din 2009, nu a surprins, aşadar.Con­ducerea Chinei a estimat doar că este timpul să clarificelucrurile.
În octombrie 2012, la cel de-al 18-lea congres al PartiduluiComunist, Xi Jinping ar trebui să fie numit în fruntea PCC şidesemnat drept viitor preşedinte pentru două mandate de cinci ani.O funcţie pe care o va prelua efectiv în primăvara lui 2013.

Are în spate o familie influentă
Viitorul stăpân al puterii chineze are "sânge albastru". Este şefulfacţiunii "Fii prinţilor" (sau "Prinţii roşii") - copiiivete­ranilor regimului. Facţiunea este angajată într-o luptă durăpentru influenţă cu o altă mare facţiune comunistă, "Liga comunistăa tinereţii", sprijinită de Hu Jintao. De aceea, Xi nu a fost primaopţiune pentru a accede în fruntea statului chinez.
Acum, numirea lui la vârful armatei a fost o tactică de a punelucrurile la punct în privinţa succesiunii. Nu poţi fi numărul unudacă nu eşti numărul doi şi nimeni nu mai poate fi numărul doi dacănumărul doi în fruntea Armatei a fost desemnat. Acesta esteritualul.

Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, decedat în 2002, care, întinereţe, a lansat gherila comunistă în nordul Chinei. Căzut îndizgraţia lui Mao Zedong, sângerosul lider al revoluţiei co­munistecare a condus China între 1943 şi 1976, Xi Zhong­xuan a fostreabilitat de părintele reformelor chineze Den Xiao­ping. MaoZedong este cel care în 1966 a lansat "Re­voluţia culturală"(1966-1977, din care s-a inspirat şi Nicolae Ceauşescu), pentru amasca eşecul dramatic al "Marelui salt înain­te". Revoluţiacultu­rală a fost o luptă sân­geroasă pentru putere în sânul PCC,după ce, în urma "Ma­relui salt înainte", pu­terea lui Mao scăzusedramatic şi el se con­frunta cu o im­portantă disidenţă, din carefăcea parte şi tatăl viitorului pre­şe­dinte. După rea­bilitare(Mao a murit în 1976), Xi Zhongxun a fost cel care a dat un impulsim­portant faimoaselor "zone economice spe­ciale", baza de plecarea extraor­dinarei dez­vol­tări economice ul­te­rioare a Chinei prinacceptarea in­vesti­ţiilor străine. Xi Jinping îşi trage, fărăefort, legi­ti­mi­ta­tea din această prestigioasă moştenirepater­nală. Despre el, ca om, se cunosc puţine lucruri. Viaţaprivată a conducătorilor Chinei este de altfel secret de stat.

Trecut zbuciumat
Xi s-a născut în 1953 în provincia nordică Shaanxi. Şi-a făcutstudiile de inginer chimist la Universitatea Tsinghua, o instituţieprestigioasă de învăţământ din Beijing. Oficial, a obţinut undoctorat în "teoria marxistă" la aceeaşi universitate. Potrivitbiografiei sale, el ar fi fost prins în mijlocul convulsiilorRevoluţiei Culturale şi timis, între 1969 şi 1975, ca student, încampaniile agricole din regiunea sa natală. Un articol din presachineză de atunci, citat de Le Figaro, îl prezintă drept "câştigândvictorii contra moşierilor" şi "capabil să ducă în spate un sac degrâu de peste 50 kg pe kilometri întregi de drumuri de munte, fărăsă obosească". "Am mâncat mai multă pâine amară decât majoritateaoamenilor", a povestit Xi în 1996 pentru China Parenting Magazine,citat de The Wall Street Journal.
Xi este la a doua căsătorie. Cea de-a doua, extrem de mediatizată,a fost încheiată cu o vedetă a muzicii chineze, Peng Liyuan, careare şi rangul de general în Armata Populară de Eliberare. Xi aîntâlnit-o pe vremea când ea cânta la marile reuniuni oficialeprecum cea organizată în 1977, la retrocedarea de către britanici aHong Kongului. Cuplul are o fată care studiază în StateleUnite.
Parcursul politic al lui Xi este unul clasic - fără lovituri depalat, dar şi fără poticniri. Se vorbeşte despre el ca despre un ommai degrabă "ortodox" decât ca despre un geniu novator. Unconducător pragmatic, deschis reformelor raţionale.
În provinciile de coastă Fujian şi Zhejiang, pe care le-a condus,are reputaţia de a fi luptat împotriva corupţiei şi de a nu se filăsat acaparat, precum alte cadre comuniste, de bogăţia acestorprovincii.
A fost, puţină vreme, secretar al PCC în Shanghai după îndepărtarealui Chen Liangyu într-o răsunătoare afacere de corupţie.
Anul 2008, când a fost desemnat vicepreşedinte al Chinei, l-aplasat definitiv pe orbita celor chemaţi să conducă destineleţării. A fost însărcinat cu dosarul Hong Kong şi a supervizatfinalizarea lucrărilor destinate Jocurilor Olimpice de la Beijing.Fostul secretar american al Trezoreriei SUA Henry Paulson are faţăde el o stimă înaltă şi îl consideră prieten, după cum relatapublicaţia Chinadaily.

În acest an, s-a făcut remarcat când a denunţat jargonul cadrelorPartidului Comunist şi a cerut cadrelor comuniste să se exprimeîntr-un limbaj mai direct. El însuşi a surprins lăsând la o partelimba de lemn pentru a explica recent, în timpul unei vizite înMexic, realităţile contemporane ale Chinei: "Străinii cu burtaplină nu au nimic mai bun de făcut decât să ne arate cu degetul. Eibine, în primul rând China nu exportă revoluţia; în al doilea rând,nu exportă foametea şi sărăcia; în al treilea rând nu vrea să vădea dureri de cap. Ce vreţi mai mult?". Viitorul preşedinte îşiafişează fără ostentaţie voinţa de a reduce inegalitatea socială,principala ameninţare a ţării.
Mai aproape de fostul preşedinte Jiang Zemin decât de actualulnumăr unu, Hu Jintao, Xi, pare a fi un om al compromisului, capabilsă facă să intre mai multe săbii în aceeaşi teacă şi să împacefacţiunile rivale din PCC. La început nu va fi singur. Le Figarocrede că Hu Jintao îşi va manifesta ferm intenţia de a rămânecâţiva ani în spatele tronului.
Xi a vizitat anul trecut Bucureştiul, unde s-a întâlnit, întrealţii, cu preşedintele Traian Băsescu, la împlinirea a 60 de ani dela stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi China.
iulian.anghel@zf.ro

Cine este Xi Jinping

n S-a născut în 1953 în provincia nordică Shaanxi.
n Şi-a făcut studiile de inginer chimist la Universitatea Tsinghua,o instituţie prestigioasă de învăţământ,
din Beijingşi a obţinut un doctorat
în "teoria marxistă", la aceeaşi universitate.
n În provinciile de coastă Fujian şi
Zhejiang, pe care le-a condus, are reputaţia de a fi luptatîmpotriva corupţiei şi de a nu se fi lăsat acaparat, precum altecadre comuniste, de bogăţia acestor provincii.
n A fost, puţină vreme, secretar al PCC în Shanghai.
n În 2008 a fost desemnat vicepreşedinte
al Chinei.
n A supervizat finalizarea lucrărilor destinate Jocurilor Olimpicede la Beijing.
n În octombrie 2012, la cel de-al 18-lea congres al PartiduluiComunist, ar trebui să fie numit în fruntea PCC şi desemnat dreptviitor preşedinte pentru două mandate de cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO