Politică

Sănătate cu carnet de partid: Partidele îşi împart ca la tarabă conducerea spitalelor

26.08.2010, 23:53 15

Nici nu au preluat bine în administrare spitalele şireprezentanţii partidelor au şi început să-şi dispute şi să-şiîmpartă locurile în consiliile de administraţie ale acestorinstituţii.
Primul pas l-a făcut Bucureştiul, cel mai important oraş al ţării.Consilierii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB)şi-au împărţit, în funcţie de algoritmul politic, locurile înconsiliile de administrare în 24 de spitale trecute înadministraţia Municipalităţii, asta în ciuda faptului că SorinOprescu, el însuşi medic şi fost director al Spitalului Universitarşi al Spitalului Elias, promitea că numirile în consiliile deadministraţie nu vor fi pe criterii politice.
PDL va avea, aşadar, 24 de reprezentanţi în consiliile deadminis­traţie de la 13 spitale ale municipalităţii, de la PNL suntnouă în şase spitale, PSD are şapte în cinci unităţi, iar PNG aredoi reprezentanţi în două spitale, aceştia fiind desemnaţi înşedinţa de miercuri seară a CGMB.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara sâmbătă,citat de Mediafax, că în cele 21 de spitale ale municipalităţiivrea manageri profesionişti, nu angajaţi pe criterii politice,precizând că în acest sens va fi organizat un concurs "fărăîncărcătură politică". Concursul pentru funcţia de manageri suntorganizate după alegerea consiliilor de administraţie.
"Trebuie să desemnăm consiliile de administraţie la toate cele 21de spitale, pentru a putea organiza concursuri de management.Trebuie să fie un concurs fără încărcătură politică. Vă promiteOprescu", susţinea sâmbătă edilul-şef.
Potrivit proiectului noii legi a salarizării, managerii de spitale,managerii generali şi directorii medicali au cei mai maricoeficienţi de ierarhizare din sistemul sanitar, iar un medic, înfuncţie de vechime şi de ierarhia profesională, pleacă de la uncoeficient minim de 1,90 şi poate ajunge până la 11,53.Coeficientul maxim în sistem este 15.
Însă cum faci concurs, cum angajezi "profesionişti" în spitale cândţi-ai împărţit, deja, politic funcţiile în conducerea spitalelor?"Să vă spun ceva. Eu nu mai sunt directorul economic al SpitaluluiClinic de Urgenţă (Floreasca - n.n.) pentru că nu sunt de la PDL.Nu este, fără discuţie, normal să împarţi funcţii pe criteriipolitice. Câtă vreme se menţine această practică nimic nu vamerge", arată fostul director financiar-contabil al SpitaluluiFloreasca, Florian Stroe, actualmente doar economist în cadrulbiroului de audit al instituţiei.
Şi mai spunea săptămâna trecută Sorin Oprescu: "În ultimii zeceani, managerii au fost angajaţi pe criterii politice, un exemplu înacest sens este chiar unitatea sanitară în care am fost eu director(Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, n.r.) şi care aacumulat datorii foarte mari", a mai spus atunci Oprescu.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă care a trecut în aceastăsăptămână de Senat, procesul descentralizării spitalelor nu esteunul politic: "Descentralizarea spitalelor înseamnă că oamenii vorputea decide pentru ei înşişi şi că aceste servicii sanitarepublice vor fi aduse la un nivel cel mai de jos faţă de comunitate.Vreau să vă spun de la bun început că nu e o descentralizarepolitică, nu are nici culoare portocalie, nici culoare roşie, nicigalbenă sau verde. Este o descentralizare făcută pentru oameni", aspus ministrul.
Ordonanţa de urgenţă amintită prevede înfiinţarea unui consiliu deadministraţie într-un spital în care majoritatea membrilor suntdesemnaţi de autorităţile locale.De-a lungul vremii, mulţi medicide prestigiu s-au afiliat politic şi toţi au susţinut că fac astadin convingere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO