Politică

Vizită rară în România a premierului israelian Benjamin Netanyahu

 Vizită rară în România a premierului israelian Benjamin Netanyahu

Autor: Iuliana Enache

06.07.2011, 09:58 1450

Premierul israelian BenjaminNetanyahu începe miercuri o vizită rară în România şi Bulgaria,prima a unui şef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani,comentează Jerusalem Post, în ediţia electronică.

În timp ce importanţa vizitei acrescut în faţa încercărilor palestiniene de a cere recunoaştereaca stat în septembrie la ONU, mai mulţi oficiali din sistemuldiplomatic au declarat că vizita premierului în România şiBulgaria, considerate printre cele mai prietenoase ţări faţă deIsrael din UE, nu se referă doar la intenţiilepalestiniene.

"Sunt ţări în care premieriiisraelieni nu merg în mod obişnuit", a declarat un oficial. "Esteimportant să se promoveze relaţiile cu aceste ţări. Credem căexistă mult sprijin şi simpatie în Europa de Est şi că avemprieteni aici pe care vrem să îi păstrăm aproape. Vrem să le arătămcă apreciem prietenia lor", a declarat Netanyahu, care se vaîntâlni miercuri în România cu omologul său Emil Boc şipreşedintele Traian Băsescu.

În ziua următoare, el va merge laSofia, pentru a se întâlni cu premierul bulgar Boiko Borisov şipreşedintele Gheorghi Părvanov. Netanyahu va fi însoţit în aceastăvizită în Bulgaria de opt miniştri care vor participa la o şedinţăcomună de Guvern. El se va întoarce în Israel joi seara.

Relaţiile Israelului cu România şiBulgaria s-au intensificat după deteriorarea relaţiilor Israeluluicu Turcia. Acest lucru s-a întâmplat deoarece oficialii israelianiau căutat să îşi consolideze legăturile cu rivalii Turciei înregiune, respectiv Grecia, Cipru, România şi Bulgaria, precum şizone pentru antrenarea forţelor aeriene, după ce Ankara şi-a închisspaţiul aerian pentru avioanele militare israeliene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO