Profesii

Anul 2012 aduce mai puţine zile libere pentru angajaţii români. Doar şapte din cele 11 sărbători legale cad în timpul săptămânii

 Anul 2012 aduce mai puţine zile libere pentru angajaţii români. Doar şapte din cele 11 sărbători legale cad în timpul săptămânii

Autor: Adelina Mihai

25.12.2011, 21:14 7102

Doar şapte din cele 11 zile libere pe care le vor primi angajaţii români în afara zilelor de concediu vor fi în 2012 în timpul zilelor lucrătoare, având în vedere că două sărbători legale, pentru care angajatorul este obligat să acorde zile libere angajaţilor, cad întotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi duminica Rusaliilor), iar alte două (1 ianuarie şi 1 decembrie) vor cădea tot în weekend anul viitor.

Legea spune că, în cazul în care specificul activităţii companiei nu permite angajatorului să ofere zile libere angajaţilor în perioada sărbătorilor legale, acestora li se asigură compensarea cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz contrar, ziua de sărbătoare legală în care angajatul a lucrat trebuie plătită cel puţin dublu, potrivit prevederilor din Codul muncii.

De altfel, acesta a fost cazul angajaţilor din cele 25 de magazine din reţeaua de hipermarketuri Real, care vor fi deschise inclusiv pe 25 decembrie şi pe 1 ianuarie 2012. Compania a anunţat că, pe lângă salariul de bază, angajaţii care vor veni la lucru în zilele de sărbătoare legală vor primi un spor în bani, precum şi timp liber în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă.

"Compensaţia pentru lucrul în zilele de sărbătoare legală stabilită în contractul colectiv de muncă este de 300% (fiecare zi de lucru va fi compensată cu 200% plata în bani şi 100% timp liber). Deoarece în acest caz ambele sărbători legale vor fi în weekend, o compensaţie suplimentară de 15 - 20% va fi adăugată", au anunţat reprezentanţii companiei. Fiecare magazin Real are, în medie, 250 de angajaţi.

Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celor de concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentru sărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.

Cu 11 zile libere pentru sărbătorile legale, românii se situează pe acelaşi nivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zile libere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni, care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polul opus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbători legale pe an.

Ce prevede Codul muncii în ceea ce priveşte sărbătorile legale

Articolul 139

Zilele de sãrbãtoare legalã în care nu se lucreazã sunt:
- 1 şi 2 ianuarie( duminică şi luni)
- prima şi a doua zi de Paşti - 15 şi 16 aprilie (duminică şi luni);
- 1 mai (marţi);
- prima şi a doua zi de Rusalii - 3 şi 4 iunie (duminica şi luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august ( miercuri);
- 1 decembrie (sâmbătă);
- prima şi a doua zi de Crãciun - 25 şi 26 decembrie (marţi şi miercuri);
- douã zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Acordarea zilelor libere se face de cãtre angajator.

Articolul 140

Prin hotãrâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitãţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publicã, în scopul asigurãrii asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionãrii populaţiei cu produse alimentare de strictã necesitate, a cãror aplicare este obligatorie.

Articolul 141

Prevederile art. 139 nu se aplicã în locurile de muncã în care activitatea nu poate fi întreruptã datoritã caracterului procesului de producţie sau specificului activitãţii.

Articolul 142

(1) Salariaţilor care lucreazã în unitãţile prevãzute la art. 140, precum şi la locurile de muncã prevãzute la art. 141 li se asigurã compensarea cu timp liber corespunzãtor în urmãtoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordã zile libere, salariaţii beneficiazã, pentru munca prestatã în zilele de sãrbãtoare legalã, de un spor la salariul de bazã ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazã corespunzãtor muncii prestate în programul normal de lucru.

Sursa: Codul muncii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO