Profesii

Bănci: 5% din salariaţi, în concediu maternal

Autor: Adelina Mihai, Liviu Chiru

14.10.2010, 23:57 50

Bancherii şi-a redus cheltuielile salariale cu angajaţii fără săfacă disponibilizări, în contextul în care tot mai multe angajatepleacă în concediu de creştere a copilului şi primesc indemnizaţiede la bugetul de stat.

"Numărul concediilor de maternitate din bancă s-a dublat faţă deanii anteriori, iar creşterea este evidentă după ianuarie 2009,odată cu modificarea legislaţiei. Anul trecut, 380 de salariate auintrat în concediu de maternitate", susţine Irina Kubinschi, HumanResources Director în cadrul Raiffeisen Bank. Anual, cel puţin 5%din angajaţii unei bănci pleacă în concediu de maternitate, însă,spre deosebire de anii trecuţi, doar o parte din posturile rămaselibere sunt acoperite.

Angajaţii aflaţi în concediu de creştere a copilului primesc oindemnizaţie lunară în valoare de 85% din media veniturilorrealizate în ultimul an, dar fără a depăşi 4.000 de lei. La sumaastfel calculată se aplică o scădere de 15%, una din măsurile deausteritate impuse de Guvernul Boc. Salariul mediu brut în sistemulbancar este de 1.000 de euro. "Am fost confruntaţi cu o avalanşă deconcedii de maternitate, ceea ce înseamnă că o parte din personals-a redus temporar voluntar. Pentru companie este un lucru bun,pentru stat nu ştiu dacă este", spune conducătorul unei bănci dintop zece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO