Profesii

bpv Grigorescu: Companiile vor continua să facă restructurări şi în 2011

Autor: Adelina Mihai

02.11.2010, 13:14 34

Deşi se părea că mediul privat a terninat cu reducerile depersonal, odată ce companiile au făcut câte 20.000- 30.000 deconcedieri pe lună în ultimii doi ani, estimările pentru anulviitor nu sunt optimiste, în contextul în care prognoza de creştereeconomică este moderată, de 1,5%.

"2011 nu va reprezenta finalul de restructurări, în contexul încare procentule stimat de creştere economică este mic. Companiilevor continua măsurile de restructurare, însă nu neapărat cele dedisponibilizare. Cu toate acestea, aproximativ 40% din companiilecu care lucrăm au folosit ca metodă de reducere de costuri în acestan restructurările de personal, iar numărului de angajaţidisponibilizaţi diferă de la o companie la alta", a spus AncaGrigorescu, partener în cadrul bpv Grigorescu, avocat specializatîn dreptul muncii şi drept fiscal, în cadrul conferinţei"Posibilităţi de reducere a costurilor cu angajaţii- ca soluţie debusiness", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu casa deavocatură bpv Grigorescu.

Principalele soluţii legale de reducere de costuri cupersonalul, în afară de procedurile de concediere, sunt modificareacontractelor individuale de muncă, care pot permite reducereasalariilor coroborată cu reducerea timpului de lucru, încadrarea peo poziţie inferioară care să ducă la diminuarea salariului, precumşi transferul de întreprenderi. De asemenea, concediul fără plată,precum şi şomajul tehnic reprezintă alte modalităţi de reducere decosturi cu angajaţii, fiind totodată şi alternative laconcediere.

Din octombrie 2008 până în prezent, din economie au dispăriutpeste 570.000 de salariaţi, potrivit datelor de la InstitutulNaţional de Statistică, iar majoritatea concedierilor s-au făcut înmediul privat. În prezent, în România există 4,2 milioane desalariaţi şi aproximativ 680.000 de şomeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO