Profesii

Cine sunt cei mai puternici zece executivi prin mâinile cărora trece jumătate din mâncarea românilor. Fiecare dintre cei şase expaţi şi patru români are pe mână afaceri de mi­liarde de lei şi câteva mii de salariaţi

Cine sunt cei mai puternici zece executivi prin mâinile...

Autor: Cristina Roşca

22.08.2017, 00:08 5069
Şase expaţi şi patru români conduc afacerile din comerţul modern, o piaţă de 2.000 de magazine, cu afaceri anuale de 50 de miliarde de lei, adică jumătate din comerţul total cu dominantă alimentară din România.

Zece executivi străini şi români conduc afacerile din comerţul modern local, o piaţă de circa 50 mld. euro şi peste 75.000 de salariaţi.

Businessurile pe care ei le admi­nistrează controlează mai bine de jumătate din mâncarea românilor, ast­fel că aceşti manageri sunt printre cei mai importanţi din economie.

Fiecare dintre cei şase expaţi şi patru români are pe mână afaceri de mi­liarde de lei şi câteva mii de salariaţi.

Ei conduc afacerile Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan, Metro Cash & Carry, Mega Image, Profi, Penny Market, Selgros şi Cora.

Lanţurile de supermarketuri, hiper­marketuri, ma­ga­zine de discount, proximitate mo­dernă şi cash & carry controlează 60% din comerţul cu dominantă alimentară.

Acest lucru înseamnă că mai bine de jumătate din banii pe care românii îi cheltuie pe cumpărăturile zilnice sau săptămânale sunt lăsaţi la casele aces­tor 2.000 de magazine moderne.

Companiile pe care aceşti manageri le conduc sunt unii dintre cei mai mari angajatori locali, fiecare cu mii de salariaţi. În total, în comerţul modern lucrează peste 75.000 de sala­riaţi, potrivit datelor publice aferente anul trecut.

Cel mai puternic executiv din comerţul modern este neamţul Marco Hoessl, expatul care conduce de mai bine de doi ani afacerile Kaufland în România. El are pe mână un business de 9,7 mld. lei şi peste 14.000 de salariaţi, conform datelor de la Minis­terul de Finanţe. El este unul dintre cei şase manageri străini din comerţul modern, pe când cel mai puternic executiv român este Ionuţ Ardeleanu, care la 35 de ani conduce afacerile Auchan România. Şi cel mai longeviv manager din industrie este tot un român, Alexandru Vlad, un avocat care a fost numit la conducerea Selgros Cash & Carry încă din 2001, anul când reţeaua a intrat pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO