Profesii

Cele mai mari salarii din constructii, in Ardeal

03.10.2007, 18:45 131

Salariul mediu net pentru muncitorii calificati din constructii in zona Ardealului a ajuns anul acesta la circa 1.300-1.400 de lei (420 de euro), fiind cu peste 25% mai ridicat decat nivelul din Bucuresti, unde este cea mai activa piata, dar se lucreaza foarte mult la negru, potrivit ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii).
"Salariul mediu net pentru muncitorii calificati a crescut in primul semestru pana la 1.100 de lei (n.r.- 330 de euro), in crestere cu circa 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Zona cu cel mai ridicat nivel salarial este Ardealul, urmata de Bucuresti, unde, desi sunt foarte multe proiecte, se lucreaza la negru, si zona Moldovei", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Astfel, salariul mediu net pentru muncitori calificati in Bucuresti si zonele limitrofe este de 1.000-1.100 de lei (300-330 de euro), in timp ce in Moldova nivelul salariului mediu este de circa 700-800 de lei (210-240 de euro).
Antreprenorii locali au fost nevoiti in ultimul an sa creasca puternic nivelul salarial in constructii pentru a putea atrage forta de lucru calificata, avand in vedere exodul muncitorilor romani in tari precum Spania, Germania, Portugalia sau Israel.
Insa, potrivit ARACO, statul nu acorda reduceri fiscale in domeniul constructiilor, care sa permita cresterea mai rapida a salariilor muncitorilor si implicit sa opreasca plecarea salariatilor in strainatate.
"Trebuie introduse reduceri fiscale pentru cresterea salariilor, altfel muncitorii vor continua sa plece", a afirmat Plosceanu.
Potrivit lui Plosceanu, deficitul de forta de munca si salariile inca reduse comparativ cu alte piete ar putea determina firmele sa angajeze muncitori straini, care cer insa bani mai multi. Un muncitor chinez, de exemplu, solicita un salariu mediu net de 300 de euro.
Numarul muncitorilor straini adusi din Asia - chinezi, indieni sau pakistanezi - va creste in urmatorii ani din cauza lipsei de facilitati fiscale acordate de stat pentru constructorii romani, situatie care nu permite majorarea salariilor din constructii si ii determina pe muncitorii romani sa plece in afara tarii.
"Este important ca statul sa inteleaga ca deficitul fortei de munca din constructii reprezinta un risc nu numai pentru firmele de profil, ci si pentru bugetul de stat. Trebuie aplicate cat mai repede reduceri fiscale pentru constructii pentru ca ele vor fi oricum impuse de la Bruxelles in urmatorii ani, insa ar fi pacat sa ratam oportunitatile care ni se ofera in prezent", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
In prezent sunt pe piata cateva sute de muncitori straini, adusi din China, India, Pakistan sau Turcia. Potrivit lui Plosceanu, salariul minim net in constructii ar trebui sa ajunga la 300 de euro pana in 2009, in timp ce salariul mediu sa urce pana la 600 de euro, nivel similar cu cel inregistrat in prezent in Ungaria, Polonia sau Cehia.


Productia de ciment, crestere de 35%
Productia de ciment din Romania a crescut in primele sase luni cu 35%, dublu fata de nivelul inregistrat anul precedent, iar ritmul se va mentine pana la sfarsitul anului, piata urmand sa ajunga astfel la circa 10 milioane de tone, potrivit Patronatului Producatorilor de Ciment (CIROM). "Estimarile noastre vizau o crestere de 10-15% pentru primul semestru, insa vremea calduroasa si contractele in derulare au determinat majorarea productiei la peste patru milioane de tone si credem ca acest ritm se va mentine pana la sfarsitul anului", a declarat Ion Crangasu, directorul executiv al CIROM. El a precizat ca dezvoltarea pietei constructiilor din ultimii ani i-a determinat pe producatorii autohtoni sa ia in calcul extinderea capacitatilor de productie actuale sau chiar constructia unor noi unitati. In primele sase luni, vanzarile de ciment ale principalilor trei producatori din Romania, Lafarge (Franta), Carpatcement (Germania) si Holcim (Elvetia) au crescut cu valori cuprinse intre 40 si 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO