Profesii

Exclusiv online - Jumatate din banci au acordat bonusuri in 2009

24.02.2010, 00:00 22

O mare parte din angajatorii din sistemul bancar nu au renuntatanul trecut la acordarea de prime de vacanta, de Craciun sau dePaste si nici la cel de-al 13-lea salariu, arata cel mai recentstudiu al companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers(PwC). Studiul HR Barometer a fost realizat in luna decembrie aanului trecut pe un esantion de 98 de companii locale, din care 20de provin din sectorul serviciilor financiare.

Jumatate din bancile participante la studiu au pastrat primelede Craciun si in 2009, in timp ce 45% au acordat si cel de-al13-lea salariu. De asemenea, peste 20% din angajatorii din sistemulbancar au acordat prime de vacanta sau de Paste si anul trecut. Dealtfel, nici beneficiile precum tichete de masa sau asigurari deaccidente nu au fost eliminate pentru majoritatea angajatilor dinsistemul bancar.

"Primele de Craciun si de Paste sau tichetele de masa suntadesea rezultatul unor negocieri din contractele colective de muncasi nu reprezinta o suma extraordinar de mare. De regula, o prima deCraciun are jumatate din valoarea salariului mediu din banca",sustine Ruxandra Stoian, partener si director servicii deconsultanta in resurse umane in cadrul PwC. Studiul a fostprezentat in cadrul unui eveniment organizat de IBR pe tematendintelor de pe piata muncii in industria serviciilorfinanciare.

Bancherii sunt cel mai bine platiti salariati din economie, cuun castig lunar net de 4.111 lei (980 de euro), potrivit datelor dela Institutul National de Statistica din luna decembrie. La polulopus se afla angajatii din hoteluri si din restaurante, unde seinregistreaza cele mai mici salarii, de 810 lei (192 de euro).

"In general, tichetele de masa au fost reduse pentru anumitegrupuri-tinta de angajati, in special pentru manageri", a mai spusStoian. O schimbare s-a produs si la nivelul beneficiilor de tipmasina sau telefon de serviciu, unde companiile si-au rationalizatcosturile. Valoarea tichetelor de masa pentru angajatii din banci ascazut pentru 10% din respondenti, iar asigurarea de viata sau deaccident a fost eliminata pentru 11% din banci.

Salariile "bancherilor" cresc cu 5,5% anulacesta

Numai 60% din banci au acordat anul trecut cresteri salarialetuturor angajatilor, in timp ce in industrie sau in sectorulfarmaceutic peste 80% din angajatori au operat majorari desalarii.

Cu toate acestea, 2009 a fost primul an in care bancile auinregistrat scaderi in ceea ce priveste nivelul de cresterisalariale. Daca 70% din companiile care activeaza in toatesectoarele de activitate de pe piata au crescut salariile tuturorangajatilor, in banci numai iar 60% din jucatori au facut acestlucru.

"Daca in 2009 cresterea salariilor in banci a fost de 5,3% (la orata a inflatiei de 4,7% - n.r.), in 2010 estimam o crestere de5,5% pentru acest sector. Bancile reprezinta singurul sector incare se exista o crestere salariala mai mare anul acesta decat anultrecut, fata de diferentele de crestere din restul sectoarelor.Acesta este un semnal pe care l-au dau colegii din HR din banci, inconditiile unei inflatii asteptate sub 5%", a explicat Stoian.

In sectorul farmaceutic, 86% din companii au acordat cresterisalariale in 2009, iar anul acesta se estimeaza ca 60% vor maiopera majorari salariale pentru angajati.

"Cred ca si in salariile de baza vom vedea cresteridiferentiate, pentru ca exista angajati din banci care au<rabdat> pe tot parcursul anului trecut si care trebuie sabeneficieze de stimulente", a mai spus Stoian, care a precizat cavom mai vedea si modificari in structura de personal abancilor.

"Angajatii din banci nu au nevoie defacultate"

Majoritatea angajatilor din sistemul bancar nu au nevoie destudii superioare, in conditiile in care competentele cu care vintinerii angajati de pe bancile scolii nu sunt conforme cu nevoileangajatorilor, este de parere Gabriela Tudor, director generaladjunct in cadrul Institutului Bancar Roman (IBR).

"Mai mult de 60% din angajatii din banci nu au nevoie defacultate. Desi majoritatea acestor angajati au cate o facultate,poate chiar cate doua, la o evaluare a competentelor s-ar putea saobservam ca nu sunt suficient de bine pregatiti", a spus Tudor. Eaa mai precizat ca in Europa nu se ajunge la nivelul 6 de educatie,corespunzator studiilor superioare, pentru angajatii din banci.

Toti membrii conducerii BNR au absolvit ASE

Nu de aceeasi parere este insa Gheorghe Rosca, rectorulAcademiei de Studii Economice (ASE).

"In bancile din Romania, peste jumatate din angajatii de topprovin de la ASE. Spre exemplu, toata conducerea BNR e formnata dinabsolventi de ASE si sunt convins ca majoritatea bancilor dinCapitala au angajat absolventi de-ai nostri", a spus Rosca. ASE are10.000 de absolventi si scolarizeaza in prezent aproximativ 38.000de studenti.

Totusi, Radu Furnica, presedintele firmei de executive searchLDS, partenerul pentru Romania al firmei Korn/Ferry International,crede ca numarul de diplome de facultate nu reprezinta criteriul deconfirmare a calitatii in invatamantul romanesc. Cu toate acestea,el a mai spus ca, prin comparatie cu alte industrii, sistemulbancar a facut pasi uriasi pentru modernizare.

"Am clienti bancheri care lucreaza in toata lumea si care masuna pentru ca vor sa vina acasa. Pe langa motivatiile personale,ei au vazut care sunt standardele, au mai scapat de complexele pecare le aveau atunci cand au plecat si vor sa revina sa lucreze intara", a spus Furnica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO