Profesii

În ce ţară să te angajezi ca să ai cel mai lung concediu? Topul statelor în care angajatorii sunt obligaţi de lege să acorde cele mai multe zile de concediu plătit

În ce ţară să te angajezi ca să ai cel mai lung concediu? Topul statelor în care angajatorii sunt obligaţi de lege să acorde cele mai multe zile de concediu plătit

Autor: Adelina Mihai

27.12.2011, 17:43 6405

Angajaţii din Marea Britanie si Polonia au cele mai generoase perioade de concediu stabilite prin lege, în timp ce salariaţii companiilor din SUA, Canada sau China sunt cel mai puţin privilegiaţi în ceea ce priveşte zilele de concediu plătite. Românii, în schimb, se află undeva la jumătatea clasamentului, cu minim 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă, la care se adaugă cele 11 zile de sărbătoare legală (din care două cad întotdeauna duminica).

Salariaţii din Marea Britanie au cea mai lungă perioadă de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmaţi de cei din Polonia, care primesc câte 26 de zile de concediu, potrivit unui studiu realizat de gigantul în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh& McLennan Companies.

"În Marea Britanie angajaţii au dreptul la 28 de zile de concediu. Dat fiind că în Regatul Unit există 8 sărbători publice legale în fiecare an, asta sugerează că aici concediul s-ar putea întinde pe o perioadă de până la 36 de zile, sau 10% din an. Realitatea arată că angajatorii au dreptul să includă cele 8 sărbători legale ca parte din cele 28 de zile de concediu, aşadar angajaţii britanici au, în fapt, mai puţine zile de concediu decât vecinii lor din restul Europei unde practica generala este ca angajaţii europeni să îşi ia zilele de sărbători legale în plus faţă de concediul legal", se arată în studiul Mercer.

Ştiţi câte zile libere vor avea românii în 2012?

Potenţial mare de concediu prelungit îl au şi angajaţii din Austria, cu un număr de 25 de zile de concediu conform legii şi 13 zile de sărbători publice legale, precum şi cei din Malta, cu 24 de zile de concediu conform legii şi 14 zile de sărbători publice legale. în ambele ţări, angajaţii au un concediu potenţial de 38 de zile pe an.

În Grecia, Franţa, Suedia, Luxemburg, Finlanda şi Danemarca angajaţii au câte 25 de zile de concediu de odihnă legal, în timp ce în Spania, Portugalia, Italia, Belgia, Germania, Cipru, Irlanda, Elveţia şi Olanda angajaţii au dreptul la 22 de zile legale de concediu.

Cipru şi Slovacia oferă cel mai mare număr de sărbători publice legale (15), urmat de Malta şi Spania (ambele cu cate 14) şi Austria şi Portugalia (ambele cu cate 13). Marea Britanie, Serbia şi Olanda au cel mai mic număr de sărbători publice legale din Europa (8).

Studiul Mercer a fost realizat pe un eşantion de peste 62 de state şi este utilizat în special de mutinaţionale, care îşi stabilesc politicile de beneficii pe care le vor oferi angajaţilor în statele în care îşi desfăşoară activitatea.

Statele nord-americane, Canada şi Statele Unite, se numără printre cele mai putin generoase naţiuni atunci când vine vorba de concediu legal. Legea federală din Statele Unite nu prevede obligativitatea plăţii timpului liber, iar politicile referitoare la dimensionarea concediului variază foarte mult. Multe companii din SUA din oferă câte 3 săptămâni de vacanţă angajaţilor după cinci până la zece ani de serviciu, iar angajaţii din sindicate au, în general, perioada vacantă specificată în contractele colective de munca. În Canada, concediul obligatoriu variază de la provincie la provincie şi de la companie la companie şi, de regulă, suplimentează cerinţele legale, iar unele organizaţii oferă până la 6 săptămâni de concediu după 20 sau 25 de ani de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO