Profesii

Managerii români jură că vor face bani responsabil

Managerii români jură că vor face bani responsabil

Criza economică a scos la suprafaţă o realitate care vine în sprijinul indirect al şcolilor de business: este nevoie mai mult decât oricând de manageri educaţi, informaţi şi care se adaptează rapid şi eficient la schimbare

Autor: Alina Pahoncia

27.06.2011, 00:01 502

În 2009, câteva zeci de absovenţi de MBA de la Harvard s-auangajat printr-un jurământ să îşi pună cunoştinţele în slujbabinelui societăţii. Noul decan al Harvard Business School NitinNohria, numit în fruntea celei mai prestigioase şcoli de businessdin lume anul trecut, a fost vârful de lance din mediul academic alideii de jurământ pentru absolvenţii MBA.

Între timp, alte 250 de şcoli de business din lume s-au arătatinteresate de ideea unui jurământ la finalul programelor de MBA şia apărut "The MBA Oath Project". "Tiffin University România este înproces de înscriere în acest proiect şi începând cu acest an şiabsolvenţii noştri vor depune la finalul programului jurământulMBA", spune Marius Mihăilescu, managing partner al programului deEMBA oferit de Tiffin University la Universitatea Bucureşti.Şcolile de business nu îşi mai propun doar să livreze manageriperformanţi, ci manageri care se pot adapta la schimbare şi carepot traduce în piaţă o imagine responsabilă a organizaţiei pentrucare lucrează.

"Cu siguranţă este necesar un set de reguli care să guvernezemediul de afaceri în sensul amintit de Nitin Nohria. Evenimentelerecente din mediul economic internaţional vin în sprijinul unuiastfel de cod etic în desfăşurarea afacerilor", afirmă RodicaRădulescu, director CODECS Business School, partenerul din Româniaal britanicilor de la The Open University Business School, careoferă un program de MBA la Bucureşti.

Ideea unui jurământ în mediul academic de business nu este însănouă. De câteva decenii, toţi absolvenţii WU Viena, inclusiv ceicare au terminat un program de MBA, fac un jurământ după absolvire,prin care se angajează să contribuie într-o manieră responsabilă la"soluţionarea problemelor umanităţii. Jurământul nostru este poatemai concis decât cel propus de Harvard, dar are aceeaşi intenţie şieste cu siguranţă mai vechi", spune Bodo Schlegelmilch, decan al WUExecutive Academy din Viena, care oferă pe piaţa locală un programde EMBA şi un Professional MBA.

Cu toate acestea, un jurământ nu are valoare de unul singur,adaugă Schlegelmilch. "Îi încurajăm pe studenţi pe durataîntregului program să se concentreze pe crearea de valoare într-unmod responsabil şi moral. Deciziile lor de management au un impactdirect asupra bunăstării altora prin crearea de locuri de muncă,oferirea de servicii şi bunuri şi atingerea rezultatelor financiarepentru investitori."

Programele MBA sunt mai mult decât simple cursuri academice,unde cursanţii învaţă modele teoretice despre afaceri şimanagement. Ele sunt, înainte de orice, o experienţă de viaţăextraordinară, spune Rodica Rădulescu. "Misiunea noastră este săinspirăm oamenii pentru ca prin propria lor dezvoltare personală şiprofesională să contribuie la transformarea societăţii înbeneficiul tuturor."

Cum învaţă managerii români să facă baniresponsabil

În cadrul MBA-ului oferit de ASE în parteneriat cu InstitutulNaţional de Management de la CNAM Paris, etica este tratată încadrul cursurilor de drept şi etică în afaceri, dar şi în cel destrategie, care tratează, printre altele, problematicaresponsabilităţii sociale a companiilor.

Principiul care stă la baza programului este să oferestudenţilor o abordare "transversală, interdisciplinară acontextului economic şi să determine crearea unei mentalităţi deafaceri bazate pe anticipare".

Din perspectiva unei gândiri axate pe termen scurt sau mediu,practicile de CSR (Corporate Social Responsibility -responsabilitate socială a organizaţiilor) implică un costsuplimentar pentru companii, ba chiar scăderi ale profiturilor. Cutoate acestea, executivii de top trebuie să stăpânească strategiileşi politicile care ţin de responsabilitatea socială a companiilor,subliniază Bodo Schlegelmilch.

WU Executive Academy a introdus un nou modul de etică şi CSR înprogramul de Professional MBA, prin care executivii dobândescskill-urile de bază pentru dezvoltarea unor strategii coerente deresponsabilitate socială care să asigure perenitatea organizaţiilorpentru care lucrează. "Cât priveşte programul de Executive MBA,membrii facultăţii folosesc studii de caz concrete pentru a discutadespre etică şi CSR în fiecare modul de-a lungul programului. Deasemenea, invităm specialişti cu background-uri diferite care săîmpărtăşească studenţilor din experienţa concretă a companiilor. Înluna ianuarie, spre exemplu, l-am avut invitat pe managerul dedezvoltare durabilă din cadrul Bank Austria/UniCredit Group", spuneSchlegelmilch.

Certificatul Profesional în Management oferit de The OpenUniversity Business School abordează etica din perspectiva a treiteme majore: aspecte etice privind comportamentul individual şiresponsabilitatea socială a organizaţiilor, sustenabilitateaproceselor economice, din perspectiva resurselor naturaleutilizate, şi schimbările climatice determinate de activitateaoamenilor şi a organizaţiilor. "Aceste teme se regăsesc şi încursurile programului MBA al Open University. Din această primăvarăva fi lansat în cadrul etapei a doua din programul MBA cursul"Business, human rights law and corporate social responsability"(Afaceri, drepturile omului şi responsabilitatea socială aorganizaţiilor - n. red.). Acest curs urmăreşte felul în caremediul corporatist îşi asumă, în diferite contexte, principiileresponsabilităţii sociale şi ale drepturilor omului", spunedirectorul CODECS Business School.

Dincolo de discuţia legată de criza economică globală,responsabilitatea şcolilor de afaceri este să formeze lideripregătiţi să gestioneze orice situaţie de criză. "Elementele decriză în interiorul unei companii sunt mult mai frecvente decâtcrizele economice globale şi uneori mai acute", afirmă Mihăilescu,de la Tiffin.

"Cursul de «Business Ethics», care se desfăşoară pe durata atrei weekend-uri, este tratat cu aceeaşi importanţă precumcursurile de «Leadership» sau «Financial Accounting»", spunemanaging partnerul EMBA-ului Tiffin University.

Etica - un "must have" la MBA

Odată cu alunecarea în criza economică, tot mai multe voci auridicat mingea la fileu şcolilor de business de top din lume,acuzându-le că formează executivi puternici, care nu ştiu săpiardă, al căror principal scop este profitul, dar care sunt preapuţin preocupaţi de latura etică a acţiunilor lor. Din exterior,agitaţia recentă în jurul discuţiilor despre etică a făcut camodelul practicat înainte de criză de marile şcolile de business săpară depăşit.

"Sunt de acord că şcolile de business nu sunt complet inocente(în ceea ce priveşte actuala situaţie economică - n. red.). Preamultă focalizare pe construirea unui brand de MBA, prea multăatenţie îndreptată asupra «excelenţei tehnice» şi prea puţinăinfluenţă asupra atitudinii studenţilor înscrişi în programele deMBA", declara în 2009 pentru ZF Nenad Filipovic, directorulacademic al Şcolii de Management IEDC (International ExecutiveDevelopment Center), din Bled, Slovenia, una dintre cele mai buneşcoli de business din Europa Centrală şi de Est.

Multe voci susţin că etica (la fel ca leadership-ul) nu se poateînvăţa pe băncile şcolii. Cu toate acestea, nimeni nu neagăutilitatea cursurilor care le vorbesc managerilor despreresponsabilitate în afaceri, precum şi despre consecinţelepotenţiale ale acţiunilor lor. Singura observaţie a scepticiloreste că atâta vreme cât o persoană nu este etică, nu îşi va schimbaatitudinea în urma unor cursuri la MBA, oricât de bine ar fiacestea concepute. Pe de altă parte, criza economică a scos lasuprafaţă o realitate care vine în sprijinul indirect al şcolilorde business : este nevoie mai mult decât oricând de managerieducaţi, informaţi şi care se adaptează rapid şi eficient laschimbare.

"Nu avem date suficiente pentru a afirma că această criză adeterminat o schimbare în comportamentul managerului din România însensul creşterii aversiunii la risc", spune Dorel Paraschiv,director adjunct al programului de MBA ASE/INDE. El adaugă că numaio cultură solidă de afaceri, formată în ani buni de studiu şiexperienţă practică, bazată pe o formare continuă, pe metode şitehnici, poate fi baza unei evaluări corecte a riscurilor înafaceri. "Deocamdată nu cred că suntem la sfârşitul unui ciclueconomic în România şi este prematur să tragem o concluzie."

Citiţi mai multe despre programele de MBA şi EMBA oferite pepiaţa locală în cea de-a patra ediţie a Top MBA, disponibilă pewww.zf.ro/anuare ZF


Ce vor jura managerii români

Jurământul absolvenţilor de MBA, creat în 2009 de o serie deabsolvenţi de la Harvard: "În calitate de lider în business (...)promit că: n Îmi voi conduce compania cu integritate şi nu voiprivilegia interesele personale în detrimentul intereselorcompaniei sau ale societăţii.

  • Nu mă voi implica în acte de corupţie, competiţie neloială saupractici care dăunează societăţii.

  • Voi proteja drepturile omului şi demnitatea tuturor celorafectaţi de activitatea companiei mele şi mă voi opunediscriminării şi exploatării.

  • Voi raporta performanţa şi riscurile companiei mele cinstit şicorect.

  • Voi investi în dezvoltarea mea şi a celorlalţi, sprijinindîmbunătăţirea actului de management şi crearea de bunăstaredurabilă.

  • Voi proteja dreptul generaţiilor viitoare de a-şi îmbunătăţicalitatea vieţii şi de a se bucura de o planetă sănătoasă.

  • Recunosc că în activitatea mea profesională comportamentul meutrebuie să fie un exemplu de integritate, inspirând încredere şirespect.

  • Sunt responsabil în faţa partenerilor mei şi a societăţii prinacest jurământ".

Sursa:www.mbaoath.org

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO