ANALIZĂ

Numărul IT-ştilor români din nord-estul ţării ar putea creşte de patru ori în următorii 15 ani

1 feb 2016 Autor: Adelina Mihai

„Iaşiul îşi asumă un rol de creare, atracţie şi retenţie a polului regional de talente IT&C din România de Nord-Est, Ucraina şi Republica Moldova.“

Numărul de angajaţi din domeniul IT&C din nord-estul ţării ar putea ajunge la 33.000 în 2030, faţă de nivelul de 8.000 din 2015, acesta fiind un scenariu optimist care ar putea deveni realitate cu mai multe condiţii: ritmul mediu de creştere a numărului de angajaţi din acest sector să fie  de 10% pe an, numărul de absolvenţi de facultăţi de IT să crească de la 1.100 la 2.500 pe an, iar în regiune să vină să lucreze absolvenţi de IT din Cernăuţi, Odesa, Bălţi şi Chişinău. Acestea au fost concluziile unui studiu de piaţă („ITC 2030 Regiunea de Nord-Est“) realizat de compania Acces Project Investments pentru clusterul ADI Euronest ICT în 2015.

„Am asistat în 2015 la intrarea pe piaţa de birouri din Iaşi a unor mari companii din IT & outsourcing (Oracle, emag, Accen­ture, Cegeka etc.) dar şi la dezvoltarea com­paniilor deja prezente pe piaţă (Xerox, GfK, Levi9, UBIS, Ness/TiVo, Amazon, Centric etc.), tendinţă ce va deveni din ce în ce mai vizibilă (Webhelp a anunţat în ianuarie 2016 intrarea pe piaţa din Iaşi). Iaşiul îşi asumă un rol de creare, atracţie şi retenţie a polului regional de talente ITC din România de Nord-Est, Ucraina (Cernăuţi, Odesa) şi Republica Moldova (Chişinău, Bălţi) prin conferinţe de IT cu peste 1.500 de parti­ci­panţi, clădiri verzi, misiuni economice de afa­ceri, caravane de promovare ale prin­cipalelor universităţi, şcoli informale de IT, un aeroport din ce în ce mai bine co­nectat intern şi extern“, a explicat Dan Zaharia, senior consultant în cadrul companiei Extind Management, care se ocupă de închirierea clădirilor de birouri.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.02.2016

 
Cuvinte cheie:
it
, crestere
, romani
, atractie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide