Profesii

Orice job nou apărut la multinaţionale este vânat de sute de candidaţi

Autor: Cristina Stoian, Adelina Mihai

07.09.2010, 23:59 195

Noile magazine pe care le va deschide retailerul Hennes &Mauritz (H&M) în Bucureşti au incitat sute de absolvenţi defacultate să aplice pentru poziţiile deschise de gigantul suedezîncă în prima zi de la anunţarea lor. Firma caută personal pepoziţii de middle-management pentru primele şase magazine, careurmează să fie deschise în luna martie a anului viitor.
Situaţia de pe piaţa muncii este din ce în ce mai dură, orice jobanunţat fiind vânat de zeci şi sute de absolvenţi în doar câtevaore.

Majoritatea slujbelor nou-create sunt în IT, software sau centre deservicii. Numărul mare de aplicaţii este favorizat şi deposibilitatea de a le trimite online, automat, astfel încât pentrudirectorii de HR devine din ce mai dificilă procesarea CV-urilor.În aceste condiţii, mulţi revin la căutarea de persoane prinrecomandări.
Pe site-ul de specialitate BestJobs au fost postate luni şi marţipeste 850 de CV-uri pentru poziţiile de la H&M, cele maiaccesate posturi fiind pentru condu­cerea maga­zi­nelor (140 deaplicaţii), depar­tament manager (138 de aplicaţii) sau pentrudepar­tamentul de mer­chandising (promovarea şi sus­ţinereaactivi­tăţii comer­ciale la punctul de vân­zare, în scopulopti­mizării vânză­rilor), unde apar 131 de CV-uri.

"Primim câte 60- 70 de CV-uri pentru fiecare po­zi­ţie deschisă,iar numărul aplicaţiilor a crescut semni­ficativ faţă de aniianteriori", susţine Delia Blăjan, direc-torul de resurse umane alAdobe România, care are în prezent 30 de poziţii deschise pentrupoziţii de dezvol­tatori de software sau admi­nistratori de baze dedate.
În cazul complexului de hoteluri Caro din Capitală, care caută undi­rector general şi un director de vânzări, reprezentanţiicompaniei au primit şi câte 600 de aplicaţii.
În condiţiile în care hipermarketurile, vedetele retailului moderndin ultimii 3-4 ani, nu se mai dezvoltă în acest an pentru că îşivăd vânzările în scădere, doar Inditex (proprietarul Zara),Decathlon şi discounterii Daichmann sau Takko mai angajează,extinderea lor bazându-se pe forţa brandurilor sau noutateaofertei.
În luna iunie, în documentele Agenţiei Naţionale pentru OcupareaForţei de Muncă (ANOFM) apăreau 42.000 de şomeri cu studiisuperioare. Ei primesc ajutor de şomaj de 300 de lei.
Unii dintre cei mai urmăriţi angajatori sunt în această perioadăcentrele de out­sour­cing ale com­pa­niilor HP, Genpact, Sam­sung,ING sau Wipro. Şi nemţii de la LIDL& Schwarz, care au pregătite25 de terenuri pentru ri­dicarea primelor magazine din România, auînceput deja recrutările pentru poziţiile de management prinintermediul site-urilor şi firmelor de recrutare, urmând să trimită100 de tineri români la training în Germania şi Croaţia, pentru a-ipune şefi la noile magazine. Majoritatea jucătorilor de pe piaţa derecrutare- fie că fac recrutări pentru poziţii de entry level,specialist, middle management sau chiar top management- au suferitun declin de până la 70% al afacerilor odată ce companiile şi-auîngheţat bugetele de recrutare încă de anul trecut. Cei care încămai angajează executivi apelează şi la modalităţi ieftine derecrutare, cum ar fi reţeaua de socializare de businessLinkedIn.

Americanii de la Cargill, cu activităţi în domeniul producţiei deuleiuri, au postat recent un anunţ de angajare pentru poziţia dedirector general al fabricii de la Podari (judeţul Dolj) peLinkedIn, iar giganţii de la Microsoft au folosit aceeaşi metodăpentru recrutarea de candidaţi pentru poziţiile de procurementmanager şi partner skills dev manager. Şi producătorul ciocolateiHeidi a postat pe LinkedIn un anunţ de angajare pentru poziţia dedirector financiar pentru fabrica din comuna Pantelimon. La nivelde entry-level, cele mai multe noi recrutări au fost anunţate defurnizorul de servicii de business şi soluţii tehnologice GenpactRomânia, care va face între 500 şi 1.000 de noi angajări până lafinele anului şi care primeşte câte 300 de candidaţi pentru fiecarepoziţie deschisă.
De asemenea, producătorul de PC-uri Hewlett-Packard va face 600 denoi recrutări pentru centrele de servicii din România. Altecompanii care mai fac angajări anul acesta sunt Wipro, ING,Samsung, Emer­son, Endava, Celestica sau Amazon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO