Profesii

Şomerii englezi se revoltă contra firmelor care caută români pentru a-şi acoperi joburile vacante

Şomerii englezi se revoltă contra firmelor care caută români pentru a-şi acoperi joburile vacante

Autor: Adelina Mihai

31.01.2012, 12:34 2353

Şefii companiilor britanice oferă mii de joburi muncitorilor români, în ciuda faptului că şomajul în Marea Britanie continuă să crească, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani, scrie Daily Mail.

Peste 2.400 de joburi vacante, inclusiv pentru poziţii de asistenţi medicali, ingineri, bucătari sau alte tipuri de muncitori calificaţi au fost publicate de o agenţie de recrutare online în Bucureşti.

La începutul acestei luni, rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la 8,4%, numărul şomerilor fiind de 2,68 de milioane de persoane, cel mai ridicat nivel înregistrat din 1994 încoace. Cu toate acestea, statisticile oficiale arată că nouă din zece joburi create în 2010 în Marea Britanie au fost ocupate de cetăţeni străini.

Site-ul românesc de recrutare Tjobs.ro are un număr de 2.434 de joburi scoase la concurs de companiile britanice pentru români, în timp ce angajatorii germani au ceva mai puţine joburi vacante, 2.387.

În 2010, Asociaţia Medicilor din Marea Britanie a estimat că numărul medicilor rezidenţi şomeri din Marea Britanie era de aproximativ 3.000, însă site-ul românesc de recrutare publică joburi pentru poziţii de medici rezidenţi în toate spitalele din Marea Britanie, mai scrie publicaţia britanică.

"Nu-mi vine să cred că nu poţi ocupa o poziţie vacantă de ajutor de bucătar într-un hotel din Gatwick cu o persoană care locuieşte în zonă sau într-o localitate din apropiere. Nu vorbim de specialişti care să aibă nevoie de un anumit tip de cunoştinţe. Sunt convins că sunt destui englezi care lucrează ca ajutor de bucătar în Crawley şi care să îşi dorească să aibă şansa de a lucra într-un hotel de lux. O companie care caută ajutor de bucătar în străinătate lucru dă dovadă de lipsă de responsabilitate", a spus Henry Smith.

Helen Morgan, 31 de ani, a fost concediată recent din funcţia de cameristă la un hotel din Exeter. Mamă a unui copil, ea credea că experienţa acumulată până în prezent o va face să-şi găsească uşor un nou job.

"Îmi caut de lucru de două săptămâni, fără niciun rezultat. Nu mă surprinde că joburile vacante sunt publicate în străinătate, pentru că am întâlnit foarte mulţi est-europeni în industrie. Majoritatea sunt foarte drăguţi, prietenoşi şi muncitori, însă este frustrant că au prioritate la recrutare în faţa englezilor. Cred că Guvernul ar trebui să intervină şi să se asigură că reclamele la joburile vacante sunt publicate şi în ţară", a spus Helen Morgan.

Phil McCabe, de la Forum of Private Business, consideră că, dacă muncitorii englezi sunt bine pregătiţi şi doresc să aplice pentru joburile vacante, corect ar fi ca prima dată acestea să fie publicate pe site-urile de recrutare britanice.

"Din discuţiile cu membrii noştri, am descoperit că există un deficit de specialişi bine pregătiţi în Marea Britanie, multora le lipsesc abilităţi esenţiale, sunt analfabeţi sau nu ştiu să facă un calcul. Publicarea joburilor vacante în România ar putea reflecta această situaţie", mai spune McCabe.

Site-ul Tjobs, lansat în 2009, este deţinut de Călin Ştefănescu, Sebastian Niezgoda, Fundaţia Post Privatizare şi de către un grup de investitori străini şi este administrat prin intermediul companiei Net Revelation din Târgu-Mureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO