Special

Creşterea economică din T3: "Iată că este din nou «cool» să faci afaceri în România"

Creşterea economică din T3: „Iată o veste excelentă, chiar dacă, probabil, vine pe un efect de bază, în primul rând. Iată că este din nou «cool» să faci afaceri în România“

Autor: Iulian Anghel, Ioana David, Claudia Medrega

16.11.2011, 00:08 3358

Aceasta este cea mai mare creştere a PIB-ului din ultimii aproape trei ani, cu peste un procent faţă de cea anunţată de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu câteva săptămâni, care miza la acea vreme pe o creştere economică de 3% în T3.

În ton cu întreaga piaţă, Vlad Muscalu, economist al ING Bank, arată că datele sunt peste aşteptările pieţei de 1,8% şi peste proiecţia băncii de 1,7%: "Surpriza a fost probabil rezultatul unei contribuţii mai mari a sectorului agricol în urma unei recolte deosebite". Muscalu crede că, deoa­rece creşterea agriculturii va fi temporară, datele pentru următoarele trimestre ar putea fi mai puţin îmbucurătoare.

Economia a crescut în primul trimestru al lui 2011 cu 1,7% faţă de T1 2010, în cel de-al doilea cu 1,4% şi cu 4,4% în trimestrul al treilea. Potrivit şefului statului, speranţa este ca în ultimul trimestru economia să crească cu 2,5 procente, ceea ce ar duce creşterea economică pe tot anul la peste 2%.

Datele acceptate de oficialii de la Bucureşti şi de instituţiile financiare pre­cum FMI mizau pe o creştere eco­nomică de 1,5% în acest an. Totuşi, pe fondul înrăutăţirii din toamnă a situaţiei externe, prognoza de creştere pentru anul viitor a fost coborâtă de la peste 4% spre 2%.

Împinsă puternic din spate de agri­cultură, creşterea economică în termeni ajustaţi sezonier a fost în trimestrul trei al lui 2011, potrivit datelor semnal ale INS, de 4,5%. Datele privind PIB-ul în T3 vor fi anunţate pe 6 decembrie de Statistică.

În primele nouă luni ale lui 2011, economia a crescut faţă de perioada cores­pun­zătoare a anului trecut cu 2,7% pe serie brută şi cu 2,6% în termeni ajustaţi sezonier.

Datele comunicate ieri de Eurostat pentru Europa arată în T3 că cele mai puternice economii din Uniunea Euro­peană, Germania şi Franţa, şi-au accelerat creşterea în trimestrul trei (T3/T2), în timp ce în Europa de Est Bulgaria şi Cehia au stagnat, iar Ungaria a accelerat. Trimestru la trimestru, România a avut cea mai rapidă creştere din UE. În ajunul comunicării de către INS a estimărilor pentru T3, preşedintele Traian Băsescu anunţase deja la postul public de televiziune că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul trei şi că speră la un avans de 2,5% în ultimele trei luni ale anului, astfel încât pe întregul an creşterea să depăşească 2%.

Premierul Emil Boc a comentat, citat de Mediafax, cifrele INS susţinând că România se află în graficul unei creşteri economice pentru acest an între 1,5% şi 2%. "Putem concluziona că România a avut patru trimestre consecutive de creştere economică, respectiv ultimul trimestru din 2010 şi primele trei din acest an, ceea ce demonstrează că ţara se află în graficul unei creşteri economice pentru acest an între 1,5% şi 2%", a spus Boc.

Potrivit lui Traian Băsescu, în T3 2011, construcţiile au crescut cu 7,2%, agricultura în medie cu 25%, industria cu 5,5% şi turismul cu 17%.

Datele la T3 sunt bune, dar ce pers­pec­tive sunt ca economia să se menţină pentru anul viitor?

Analiştii care în lunile din urmă au împins prognozele de creştere din ce în ce mai jos, admit că datele comunicate pentru trimestrul al treilea reprezintă o surpriză.

Cătălina Molnar, senior economist la RBS Bank, susţine că agricultura a evoluat mai bine decât a fost scenariul avansat de bancă. De asemenea, ea remarcă o creştere pozitivă a industriei (similară cu cea din T2) încurajată de cererea externă.

"Pentru prima oară în ultimii doi ani şi jumătate sectorul construcţiilor a avut o influenţă pozitivă la creşterea economică care trebuie însă să fie percepută ca fiind datorată efectului de bază de anul trecut."

Totuşi Molnar observă că procentul semnificativ de creştere a agriculturii ar putea avea un efect negativ în reflectarea creşterii pentru anul viitor.

Eugen Sinca, analist la Erste Group/BCR, admite, la rândul său: "Exporturile nu au fost atât de proaste pe cât ne aşteptam în contextul crizei datoriilor în Europa".

Melania Hăncilă, economist-şef la Volksbank, declară: "Creşterea PIB ne-a surprins peste aşteptări chiar dacă agricultura a fost principalul motor de creştere înre­gistrând o dinamică de creştere cu două cifre. După estimările noastre, au fost şi alte sectoare care au avut o performanţă peste aşteptări - astfel industria a crescut în jur de 5 % an/an, având o dinamică similară cu cea din T2."

În mediul antreprenorial datele au fost la fel de bine primite ca şi în rândul analiştilor bancari. Dar continuă totuşi semnele de întrebare privind viitorul.

Jens Hoesel, directorul general al producătorului de bere Bergenbier, spune referind-se la creşterea de 4,5% a economiei că ea este "neaşteptată", dar şi "optimistă" şi reprezintă totodată un semnal privind evoluţia României.

Este însă în măsură ca această creştere să se vadă şi în consumul intern, cel care, potrivit prognozelor de creştere economică anunţate recent de Comisia Europeană, ar trebui să fie unul dintre motoarele creşterii economice din 2012?

"Este prea devreme. Aşteptăm lunile care tradiţional sunt mai slabe, aşa cum este aceasta (noiembrie - n.red.) pentru a vedea mai multe (despre cum se reflectă această creştere în consum- n.red.)", este de părere Hoesel.

Adrian Mihai, unul dintre cei trei acţionari ai companiei de curierat Fan Courier, susţine şi el că nu se aştepta la creşterea din trimestrul trei pe care a înregistrat-o PIB-ul României.

"Prognozele mele arătau o creştere mai mică, de până în 2%. Şi pentru trimestrul patru al acestui an am estimat o creştere similară a PIB-ului", a declarat el. Mai mult, omul de afaceri a spus că businessul pe care îl conduce are cea mai bună rată de creştere în ultima parte a anului, dată fiind cererea mare pentru livrările de colete în perioada sărbătorilor.

Fan Courier a finalizat primul semestru cu afaceri de 25 mil. euro, mai mari cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele pe trimestrul trei nu sunt încă finalizate.

La rândul său, Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Rambaxy, crede că şi investitorii din domeniu şi-au adus contribuţia la creşterea din T3: "Iată o veste excelentă, chiar dacă, probabil, vine pe un efect de bază, în primul rând. (...) Iată că este din nou «cool» să faci afaceri în România. Am să fac tot ce îmi stă în putinţă să conving acţionarii să continue să investească în România".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO