Special

Transelectrica spune că nici dacă pică un grup de la Cernavodă nu vom avea probleme. Transportatorii numără pierderile

Transelectrica spune că nici dacă pică un grup de la Cernavodă nu vom avea probleme. Transportatorii numără pierderile

Termocentralele funcţionează continuu, fără probleme, deşi aprovizionarea cu cărbune este îngreunată din cauza condiţiilor meteo

Autor: Roxana Petrescu

15.02.2012, 00:08 1394

Funcţionarea sistemului energetic şi alimentarea consumatorilor, atât a populaţiei, cât şi a compa­niilor, nu sunt puse în acest moment în pericol de creşterea consumului de energie electrică, posibila limitare a cantităţilor livrate la export fiind o măsură preventivă, a explicat Marian Cernat, directorul general adjunct al Dispeceratului Energetic Naţional, insti­tuţie care veghează la siguranţa sistemului energetic.

Guvernul a avizat ieri hotărârea prin care îi permite Transelectrica, transporta­torul naţional de energie electrică, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

Pe fondul temperaturilor extrem de scăzute, consumul de energie electrică a crescut substanţial, comparativ cu prima zi a acestui an, cantităţile necesare ieri-seară fiind cu circa 40% mai mari, după cum arată datele transmise în timp real de Trans­electrica.

Această escaladare a consumului s-a suprapus peste câteva situaţii delicate. Pe de o parte, producţia Hidroelectrica a fost puternic afectată de secetă, compania funcţionând şi acum cu clauza de forţă majoră activată.

De pe altă parte, consumul de gaze a crescut substanţial, unele termocentrale având un acces limitat la acest combustil pentru a fi asigurată astfel alimentarea populaţiei, în timp ce altele au început să funcţioneze pe păcură, înregistrând astfel un randament mai redus şi deci o producţie de energie mai mică.

Totodată, ţările vecine României, aşa cum sunt Bulgaria şi Serbia, au interzis exporturile de energie, ceea ce a generat o creştere a cantităţilor livrate de România spre export.

"Cum partea termo pe gaze a funcţionat mai puţin, atunci a trebuit să folosim mai multă apă. Bulgaria şi Serbia au anulat exporturile, aşă că ne-am trezit cu o dublare a cererii. Încă nu suntem la nivelul minim din lacurile de acumulare, dar putem ajunge acolo, aşa că pentru a nu intra în această situaţie am luat măsura preventivă de limitare a exporturilor. Am luat această măsură tocmai pentru a nu umbla la consumatori", a explicat Cernat.

Potrivit acestuia, ninsorile din ultima vreme nu au avut un impact pozitiv asupra producţiei de energie hidro, acesta urmând să aibă loc abia în martie, când va urma dezgheţul.

"La Nuclearelectrica, debitele sunt la peste 2.200 de metri cubi pe secundă, ceea ce asigură răcirea în condiţii de siguranţă a reactoarelor. În 2003, vara, când cele două reactoare s-au oprit debitele erau mai mici de 1.800 de metri cubi pe secundă, iar apa pentru răcirea reactoarelor era mult mai caldă", a mai precizat Cernat. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură acum aproximativ 17% din producţia de energie.

Aproape toate termocentralele din România funcţionează acum şi deşi aprovizio­narea acestora cu cărbune este îngreunată din cauza condiţiilor meteo, Cernat spune că încă nu sunt probleme.

"Situaţia din partea gazelor naturale şi forţa majoră de la Hidroelectrica ne afectează cel mai mult, dar cu această măsură preventivă de limitare a exporturilor nu vom avea probleme", a mai spus Cernat. El nu a putut spune exact când şi cu cât se vor reduce exporturile, deciziile urmând să se ia în funcţie de evoluţia consumului.

"Am luat această măsură tocmai pentru a nu umbla la consumatori. Nu cred că vom avea probleme. Şi fără un grup de la Cernavodă ne putem descurca", a mai spus Cernat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat însă ministrului economiei să îl demită din funcţie pe directorul general al companiei Transelectrica, Horia Hăhăianu, pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile şi idei contradictorii care au creat panică.

Transelectrica a anunţat vineri că "din cauza deficitului de energie electrică" din Sistemul Energetic Naţional-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de cărbune, păcură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.

Compania a mai anunţat că, de asemenea, nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a SEN, astfel că Transelectrica este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale.

Luni, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, în care arată că la ora actuală Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO