Special

Zeci de tehnicieni au intervenit pentru a repune în funcţiune reţelele telecom

La Arini, în Bacău, echipa Cosmote este nevoită să care printr-o zăpadă care ajunge până la brâu canistrele cu motorină necesare alimentării generatoarelor de curent electric

Zeci de tehnicieni au intervenit pentru a repune în funcţiune reţelele telecom

Autor: Adrian Seceleanu

15.02.2012, 00:05 1148

Zeci de oameni din departamentele tehnice ale celor mai mari operatori de telefonie fixă şi mobilă au înfruntat vremea şi zăpada care în unele locuri avea şi câţiva metri mergând cu schiurile, cu maşini de teren sau snowmobile - sau pur şi simplu pe jos - pentru a ajunge la antenele de telecomunicaţii sau la zonele în care firele erau rupte pentru a ţine sau repune în funcţiune sistemele.

În multe zone angajaţii operatorilor au fost nevoiţi să care prin zăpadă canistre de motorină pentru a alimenta generatoarele de energie pentru antene - în condiţiile în care reţelele de energie electrică erau nefuncţionale.

Operatorii de telefonie mobilă susţin că în prezent reţelele funcţionează în parametri normali.

"În momentul de faţă, reţeaua Cosmote funcţionează în parametri normali. Echipele noastre de intervenţie au lucrat neîncetat în această perioadă pentru a asigura continuitatea funcţionării reţelei, în zonele în care ninsorile abundente şi condiţiile meteo extreme au cauzat întreruperea energiei electrice şi blocarea traficului şi a accesului la site-urile noastre", a declarat pentru ZF Marius Irimia, Acting Network Operations & Mainte­nance Director la Cosmote România.

"În zonele afectate de întreruperile de energie electrică, echipele noastre asigură alimentarea prin generatoarele proprii şi ale subcontractorilor. În ultimele trei săptămâni, Cosmote România a întreprins peste 500 de intervenţii, atât prin echipele proprii, cât şi ale subcontractorilor."

Şi reprezentanţii Orange afirmă că în prezent nu există probleme în reţea.

"În ciuda vremii nefavorabile, echipa noastră tehnică a menţinut reţeaua în parametri normali. În perioada viscolului, principala provocare cu care inginerii noştri

s-au confruntat a reprezentat-o lipsa alimentării ampla­samentelor cu energie electrică. În acest moment, nu sunt echipamente ce nu sunt alimentate. Nu am înregistrat avarii ale echipamentelor/construcţiilor din zonele cu probleme", a declarat pentru ZF Marius Maican, O&M Director la Orange România. El a adăugat că echipele tehnice au fost suplimentate, iar pe teren au avut loc peste 100 de intervenţii.

Echipele de tehnicieni ale Vodafone au intervenit pe teren pentru a menţine funcţionarea reţelei, a declarat pentru ZF Mircea Raicu, director operaţiuni de reţea la Vodafone. "În momentul de faţă, reţeaua Vodafone funcţionează în parametri normali, la acelaşi nivel ca

într-o zi obişnuită. În zonele în care releele nu sunt alimentate cu energie electrică, echipele noastre asigură alimentarea prin generatoarele proprii."

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă şi numărul doi pe piaţa de servicii TV şi internet fix, a intervenit pentru remedierea problemelor în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, au declarat pentru ZF oficialii companiei. În zonele grav afectate de ninsori, în care şi autorităţile ajung cu dificultate, problemele persistă - numărul clienţilor afectaţi fiind de câteva mii.

"În condiţiile meteo înregistrate în ultimele zile au existat probleme cu furnizarea serviciilor Romtelecom, generate de căderile de zăpada şi de viscol. Astfel, câteva mii de clienţi au la acest moment serviciile întrerupte, în general în localităţi rurale din judeţele Buzău, Constanţa, Ialomiţa, Caraş-Severin şi Brăila. În majoritatea celor aproximativ 50 de localităţi problemele cu furnizarea serviciilor sunt generate de întreruperea alimentării cu energie electrică, după pierderea autonomiei asigurate de bateriile care conferă un timp de independenţă echipamentelor Romtelecom. Intervenţiile tehnice sunt de asemenea îngreunate de starea drumurilor, la fel ca traficul general. Echipele tehnice au intervenit adeseori în condiţii extrem de dure. Un asemenea caz a fost înregistrat în Vrancea zilele trecute, când o echipă a lucrat, pe parcursul unei întregi nopţi, la temperaturi foarte scăzute, la restabilirea unei fibre optice întrerupte".

Problemele sunt generate şi de numărul mare de drumuri închise sau blocate de zăpadă, adaugă oficialii Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO