ZF 24

Acuze către străinii din energie: „Externalizaţi profiturile şi faceţi investiţii cu vechituri“

Acuze către străinii din energie: „Externalizaţi...

Autor: Roxana Petrescu

01.10.2013, 20:29 676

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, a lansat ieri un atac dur la adresa grupurilor străine care au cumpărat de la statul român companii de distribuţie a energiei, acuzându-le că nu fac altceva decât să externalizeze profiturile şi să facă invesiţii în reţele utilizând echipamente second-hand, în timp ce îmbunătăţirea alimentării cu energie rămâne o promisiune neîndeplinită.

Potrivit ANRE, anul trecut din cauza întreruperilor neplanificate, românii din zona urbană au petrecut 4 ore şi jumătate în beznă, în timp ce la sate durata a fost de circa 18 ore. Mai mult, pentru a se lega la reţeaua de energie, un consumator are de aşteptat 223 de zile, potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, România ocupând locul 168 din 185 de state analizate. Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania), grupuri care azi controlează 5 din cele 8 companii de distribuţie a energiei, nu au răspuns la atacul lansat de ministru.

„Înţelegem că externalizăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar asta nu trebuie să se facă în detrimentul consumatorilor. Vom aduce o îmbunătăţire a legii energiei electrice astfel încât toate produsele utilizate să fie omologate. Acum aduc second-hand-uri. România trebuie să fie tratată aşa acum este necesar şi nu cum vor aceste companii“, a spus Niţă într-o conferinţă de presă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO