ZF 24

​Cătălina Molnar, UniCredit Ţiriac Bank: Creşterea economică este mult peste aşteptări. Iar revizuirile PIB nu au fost niciodată de o asemenea magnitudine

​Cătălina Molnar, UniCredit Ţiriac Bank: Creşterea...

Autor: Claudia Medrega

14.11.2014, 13:29 15798

Revenirea pe plus a economiei era aşteptată pentru trimestrul al treilea, însă creşterea trimestrială anunţată este aproape dublă faţă de aşteptari, spune Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat astăzi rezultatele pentru trimestrul al treilea care indicş o creştere economică spectaculoasă de 1,9% faţă de trimestrul al doilea. Majoritatea analiştilor indicau pentru T3 o creştere trimestrială a PIB faţă de T2 de sub 1%. Avansul PIB comparativ cu T3 2013 a fost de 3,2%.

INS a revizuit în sus datele statistice pentru T1 şi T2. Astfel, creşterea economică în T1 fata de T4 2014 a fost de 0,5%, faţă de un minus de 0,1%, anunţat anterior. Iar în T2 economia a scăzut cu 0,3%, datele iniţiale indicând o scădere de 0,9%.

“În contextul în care nu observăm modificări pe ratele anuale de creştere (date neajustate) pe fiecare dintre trimestrele din 2013, putem spune că schimbarea de metodologie (SEC 2010) nu ar trebui să fie o scuză pentru revizuiri. Revizuirile majore apar pe datele ajustate sezonier, noua observaţie introdusă schimbând semnificativ ultimele observaţii”.

Revizuirile erau de aşteptat şi de-a lungul timpului sunt normale, însă niciodată nu au fost de o asemenea magnitudine (decât la un an de la apariţia primelor estimări), mai spune Molnar.

“În acest moment cifrele pe T1 şi T2 par să fie mai aproape de ce ne aşteptam iniţial. Şi ca un argument, înainte de apariţia datelor pe T2, prognoza noastră de PIB pentru întreg anul 2014 era de 2,7%, foarte aproape de cifra de creştere pe 9 luni de 2,8%”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO