ZF 24

Ce spun brokerii despre rezultatul ofertei Nuclearelectrica: Preţul era previzibil, dar se puteau atrage mai mulţi investitori noi

Ce spun brokerii despre rezultatul ofertei...
23.09.2013, 20:36 1071

Valerian Ionescu, directorul Departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital al BCR

Personal nu anticipam un preţ mai mare în ofertă sau nu cu mult mai mare decât cel la care s-a încheiat pentru că sunt foarte mulţi investitori instituţionali care nu aveau voie să investească în companii din domeniul energiei nucleare.

Tranşele se agreează cu consorţiul de intermediari în funcţie de valoarea ofertei şi de cererea pe segmentul de retail. În principiu cred că ar trebui majorată puţin tranşa de retail la viitoarele oferte, însă întotdeauna poţi să greşeşti pentru că cererea depinde de cum arată lucrurile în momentul ofertei şi se poate întâmpla ca oferta să aibă loc într-un moment mai puţin favorabil.

Este absolut îmbucurător faptul că a atras acest număr de investitori având în vedere actualul context de piaţă cu o lichiditate de câteva milioane de euro pe şedinţă. În principiu

mă aştept ca preţul la care se vor tranzacţiona drepturile să fie mai mare decât cel din ofertă şi să aibă o evoluţie ascendentă dacă nu vor avea loc evenimente cu impact negativ la nivelul pieţei.


Octavian Dragolea, directorul general adjunct al IFB Finwest

Oferta a fost un succes şi este un pas înainte. Se mai creează un pic de lichiditate pe piaţă şi dacă se listează şi Romgaz până la sfârşitul anului cred că lichiditatea bursei se va dubla.

Sunt surprins că preţul a fost chiar la limită. Nu mă aşteptam să fie spectaculos mai sus, dar nu chiar 11,2 lei/acţiune. Important este că s-a subscris toată.
La niciuna din ultimele oferte nu a fost o participare aşa de mare din partea investitorilor şi ştiu sigur că au fost unii investitori care şi-au deschis cont special ca să subscrie la Nuclearelectrica. Bani se pare că au fost destui, ca număr nu mi se pare rău, dar ar fi fost loc de mai bine.

Nu cred că există timp fizic să se listeze drepturile într-o săptămână în condiţiile în care abia de pe 1 octombrie vorbim de drepturi alocate. Tehnic nu cred că se poate mai devreme de 2-3 săptămâni. Decât să ajungă drepturile în 2-3 săptămâni cred că ar fi fost mai bine să se lucreze la introducerea efectivă a acţiunilor în piaţă într-o lună.

Drepturile bănuiesc că se vor tranzacţiona peste preţul din ofertă. Dacă a fost atât de mare bătaie pe ofertă, eu zic că se vor duce în sus.


Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest

Din punctul meu de vedere oferta s-a încheiat cu un rezultat aşteptat gândindu-mă la interesul investitorilor instituţionali faţă de sectorul energiei nucleare şi pentru această ofertă. Pot să spun că a fost o surpriză plăcută faptul că am văzut un interes atât de mare din partea investitorilor de retail. Cred că acesta s-a datorat faptului că au mizat pe o evoluţie asemănătoare cu cea de la oferta precedentă, de la Transgaz, şi faptul că Nuclearelectrica este o companie nouă pe bursă.

Pentru viitoarele oferte nu ştiu dacă investitorii de retail vor mai avea aceeaşi forţă financiară mai ales că acestea vor fi mai consistente ca valoare. Mizez pe o proporţie majoritară pe partea investitorilor instituţionali pentru că ei sunt cei care au mai mulţi bani la dispoziţie.

Cred că preţul de tranzacţionare al drepturilor Nuclearelectrica se va situa în jurul nivelului din ofertă, poate uşor mai sus. Probabil vor exista şi cumpărători, dar nu văd un aflux foarte mare la cumpărare. În primele şedinţe de tranzacţionare cred că vor avea o evoluţie pozitivă.

Pe o piaţă normală 3.500 de ordine într-o asemenea ofertă este puţin, dar pentru condiţiile actuale de pe piaţa noastră este un număr rezonabil. Ne-am fi dorit să vedem o participare mai mare din partea investitorilor noi, dar acest lucru nu prea s-a întâmplat. Adrian Cojocar

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO