ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

04.06.2010, 16:37 18

1. Primul mall vandut cu 1 euro: Immoeast a preluatintegral Polus Center Constanta. Fondul austriac deinvestitii Immoeast, investitorul imobiliar cu cea mai mareexpunere pe piata locala, unde detine active de aproape un miliardde euro, a cumparat 85% din proiectul de mall Polus Center dinConstanta pentru un euro, urmand sa preia datoriile de circa 40 demilioane de euro ale firmei dezvoltatoare. Mallul, care ar urma saaiba o suprafata inchiriabila de 50.000 de metri patrati, se aflainca in constructie, finalizarea urmand sa aiba loc cel maiprobabil in prima parte a anului viitor. Immoeast a preluat mallulde la compania TriGranit, controlata de catre Sandor Demjan, unuldintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria, care le-a maivandut austriecilor si proiectul Polus Center din Cluj pentru 210milioane de euro.

2. Un liftier castiga mai bine decat un medicrezident. Institutiile statului au continuat sa-si publicelista veniturilor angajatilor, dupa startul dat de ministerulEconomiei la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, conform datelorpublicate luni, la ministerul Muncii un sofer castiga 4.000 de leipe luna, aproape cat un secretar de stat. La spitalul Floreasca dincapitala, un lifiter este platit de la 900 de lei in sus, mai binedecat un medic rezident.Radu Berceanu, ministrul Transporturilor siInfrastructurii, are un salariu net de 5.361 de lei pe luna, intimp ce unul dintre cei patru secretari de stat are un salariu netmai mare, de 5.631 de lei pe luna, iar doi consilieri juridici ausalarii de 5.523 de lei/luna.

3. PIB-ul scade in T1 cu 2,6%. Consumul s-a redus cu 4%.Scadere puternica a activitatii in constructii -17,3%.Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primul trimestru din 2010a fost de 96,70 miliarde lei, in scadere cu 2,6% fata de trimestrulI 2009, singurul sector care a inregistrat cresteri ale volumuluide activitate fiind industria (+4,2%), conform datelor InstitutuluiNational de Statistica (INS). Constructiile si-au redussemnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Reduceri mai mici s-auinregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit sipiscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, reparareaautomobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante;transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatilefinanciare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentruintreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii(-2,7%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO